maandag 16 april 2012

Lekker fietsen in de Jordaanvallei....

(NB Update onderaan artikel). De plaatsvervangende commandant van de Israelische Westoever Brigade, luitenant-kolonel Shalom Eisner, is maandag hangende een onderzoek uit zijn functies geschorst. Dat is gebeurd nadat videobeelden naar buiten waren gekomen van het opbreken van een een fietstochtje van leden van de 'International Solidarity Movement'. De (pro-Palestijnse) 'internationals', zo'n 250 in aantal, hadden een tochtje van 25 kilometer in de Jordaanvallei willen maken, te beginnen in het dorp Al-Awda bij Jericho. Dit werd echter blijkbaar door Israel gezien als een ernstige bedreiging van de veiligheid, want de  'internationals' werden nog voor zij aan hun tochtje hadden kunnen beginne, zeer hardhandig door het leger tegengehouden. Daarbij vielen enkele gewonden.
Wat luitenant-kolonel Eisner noodlottig werd, was dat videobeelden van het legeroptreden naar buiten kwamen en op de Israelische tv werden getoond. Op die video is te zien (zie de video hierboven, direct in het begin)  hoe Eisner een Deense 'international' zonder enige waarschuwing keihard met zijn M-16 geweer in het gezicht slaat, waarbij de jongen tegen de grond gaat. Het slachtoffer, Andreas Ias, raakte licht gewond en kon na behandeling in het ziekenhuis naar huis. Hij vertelde Ma'an News dat hij en sommige anderen op het moment van Eisners aanval Palestijnse liederen zongen over de bevrijding van Palestina. Blijkbaar werd dat de militair teveel en hakte hij er vervolgens hard op in. Het was overigens niet Eisners enige aanval. Op de foto's hieronder (van +972) is te zien dat hij zijn geweer voor nog meer acties tegen de fietsers gebruikte.
Premier Netanyahu himself veroordeelde Eisners gedrag maandag."This behavior is not characteristic of IDF soldiers and commanders and it has no place in the IDF or in the state of Israel," aldus een verklaring van zijn bureau. (Ik kan niet nalaten te zeggen dat ik de premier help hopen dat hij gelijk heeft en dat dit gedrag inderdaad 'niet karateristiek voor soldaten en commandanten van het Israelische leger' is). De militaire woordvoerder, brigade-generaal Yoav Mordechai, melde dat Eisner is geschorst en dat de zaak wordt onderzocht. Hij noemde het incident 'ernstig', maar meldde erbij dat de video niet de gehele gebeurtenis liet zien. Ook 'Palestijnen en de anarchisten' zouden zich namelijk aan geweldpleging schuldig hebben gemaakt.
(Haaretz citeert Eisner die zegt dat hij eerder twee vingers had gebroken bij handtastelijkheden. In een latere editie citeert Haaretz echter ook de Deen Andreas Ias., die categorisch ontkent dat van de kant van de fietsers geweld is gebruikt. Hij noemt Eisners opmerkingen een 'totale leugen' en overlegt met advocaten of hij een klacht kan indienen wegens het nodeloos en onuitgelokt gebruiken van geweld door het leger. )
Een speciale vermelding verdient de reactie van Michael Ben Ari, parlementslid van de Nationale Unie,   aanhanger van de indertijd verboden racistische Kach-partij en een goede bekende van onze racist evn eigen bode., Geert Wilders . Ben Ari feliciteerde Eisner feliciteerde met een daad  'waar Bibi (Netayahu) en Aharonovitch (de minister van nationale veiligheid) de hersens en de moed voor ontbreekt'. Afgezien daarvan was er volgens deze volksvertegenwoordiger,  sprake van 'een waarneembare dreiging jegens het   leven van de militair en had hij geen andere keuze'.

N.B. Voordat iemand nu gaat denken dat de schorsing van Eisner een bewijs is van het 'zelfreinigend vermogen' van het Israelische leger, c.q. van de Israelische maatschappij, zetten we toch maar even de volgende zaken op een rijtje:
De NGO Yesh Din kwam in 2007 met een rapport waaruit bleek dat van de klachten over het optreden van Israelische militairen tegenover Palestijnen in 96,5% van de gevallen tot geen enkel resultaat leidden (meestal werd het dossier gesloten zonder dat er een onderzoek plaatsvond).
De mensenrechtenorganisatie B'tselem stelde in een rapport van september 2010 vast dat er een opmerkelijke daling had plaatsgevonden van het aantal onderzoeken naar de dood van Palestijnen door de hand van het leger. Vanaf het uitbreken van de eerste intifada in 1987 tot het uitbreken van de Tweede Intifada in 2000 werd, aldus B'tselem elk geval door de Onderzoekseenheid van de Militaire Politie onderzocht. Na 2000 werd de situatie door de militaire onderzoeksrechter aangemerkt als 'een gewapend conflict' en vervolgens werden alleen nog zaken onderzocht met een uitzonderlijk karakter, waarbij misdadige opzet werd vermoed. Dat leidde tot een enorme daling van het aantal onderzoeken. Ik citeer:
During the period covered by the report (2006-2009), B'Tselem made a demand for an MPIU investigation in 148 cases. The Judge Advocate General's Office ordered an MPIU investigation in only 22 cases. In 36.3 percent of the cases in which an MPIU investigation was opened, the investigation did not begin until a year or more after the incident occurred. Where an MPIU investigation was carried out, two ended with the Judge Advocate General's Office's decision to close the file without prosecution; the others await decision. 

Update: Lt-kolonel Eisner is woensdag door opperbevelhebber Benny Gantz van zijn functie ontheven en overgeplaatst naar een staffunctie. Hij mag de komende twee jaar geen bevelvoerende functie meer uitvoeren. Eisner, die binnenkort kolonel wordt en stamt uit de kringen van religieuze kolonisten in Hebron, zei tegenover Kanaal 10 van de Israelische tv dat het waarschijnlijk een fout was geweest dat hij de Deense activist een klap had verkocht voor de camera's. Hij voegde eraan toe dat de vraag hier was wat het belangrijkst was, de missie volbrengen of er goed uitzien op de beelden. ''Ik houd vol dat de missie belangrijk genoeg was,'' zei Eisner. "Wat zou er gebeuren als ze soldaten filmen die achteruit deinzen voor een boze menigte? Klinkt dat goed? Wat als ik ze wegen had laten blokkeren? Ze levens in gevaar had laten brengen?" 
We mogen aannemen dat deze plichtsgetrouwe militair en goede nationalistische vaderlander ervan uitging  dat hij een groot gevaar voor de staat Israel had afgewend door de fietstocht van zo'n 200 buitenlandse activisten met het nodige geweld te verhinderen en dat het jammer was dat hij de Deense activist niet buiten beeld een flinke oplawaai had verkocht, zodat het tenminste niet op de tv-schermen voor iedereen te zien was geweest. Inderdaad. Wakkere IDF-mannen, weest alert op de camera!  

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Heb je de gefotoshopte foto gezien met het enorme kapmes wat een demonstrant bijzich had?
En heb je het verhaal gelezen over het optreden van de Belgische politie tijdens een demonstratie in Brussel?
gr. Jose

Abu Pessoptimist zei

Nee José, niet gezien. Waar?

Ben zei

update:
http://www.haaretz.com/news/national/israeli-journalist-says-received-threats-after-publishing-recording-of-violent-idf-officer-1.425948

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...