donderdag 19 april 2012

Uitzetting Palestijns gezin opstapje voor bouw Joods complex in O-Jeruzalemse wijk Beit Hanina

 Familie eruit, kolonisten erin onder toeziend oog van de politie.

De politie van Jeruzalem heeft woensdag een Palestijnse familie van 11 personen uit hun huis in de wijk Beit Hanina van Oost-Jeruzalem gezet, waarna 10 religieuze kolonisten het huis in bezit hebben genomen. Het was de eerste uitzetting van een Palestijnse familie in Beit Hanina, een wijk die grenst aan de wijk Sheikh Jarrah. Het is tevens het begin van een nieuwe Joodse kern in ook deze Oost-Jeruzalemse wijk.  
De woning behoorde aan Khaled Natshe, zijn vrouw en negen kinderen. Aan de uitzetting was een juridische strijd van acht jaar vooraf gegaan, die vergelijkbaar was met soortgelijke gevallen in Sheikh Jarrah. Ook hier was sprake van het feit dat het betreffende perceel vóór 1948 Joods bezit was geweest. Het was 35 jaar geleden opnieuw door Joden gekocht, aldus de Jerusalem Post. Natshe zei dat hij niet in staat was geweest zijn rechten als eigenaar aan te tonen, omdat transacties tussen Palestijnen vroeger vaak niet bij de gemeente werden geregistreerd.
Een buurman van Natshe was na het verliezen  van de rechtszaak al vertrokken. Natshe en zijn familie die nergens anders heen konden, hadden echter geweigerd te vertrekken. Hem hangt nu ook boven het hoofd dat hij proceskosten moet betalen ter hoogte van 250.000 shekel, aldus de Jerusalem Post.
Achter de inbezitname van het huis en het perceleel van 1,5 are zit het rechtse Israel Land Fund. Directeur Aryeh King van dat fonds zei dat de uitzetting de eerste stap is op weg naar de creatie van een complex van 50 appartementen op het terrein, exclusief voor Joodse bewoners. King zei al het groene licht voor het complex te hebben gekregen van de gemeente Jeruzalem en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het wachten is nog op de bouwvergunning, maar de aanbesteding kan binnen een jaar beginnen, aldus King. De naam van het nieuwe complex wordt 'Nof Shemuel' (Gezicht op Samuel), naar de tombe van de profeet Sanuel (Nabi Samuel) die vanaf deze plek zichtbaar is. 
De vraag van verschillende buurtbewoners, zo meldde de Jerusalem Post, is nu of de rustige wijk Beit Hanina nu dezelfde kant opgaat als Sheikh Jarrah, waar al twee jaar voortdurend botsingen zijn tussen buurtbewoners en Joodse kolonisten met hun gewapende bewakers, en waar de uitzettingen hebben geleid tot de oprichting van de 'Sheikh Jarrah Solidariteitsbeweging'. 
 De nieuwe daklozen.

2 opmerkingen:

Ben zei

Aanvulling:
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/eu-condemns-eviction-of-arab-family-from-east-jerusalem-home-1.425663

Anoniem zei

There is definately a great deal to know about this issue.
I love all the points you have made.
My site - korifeoarthro