woensdag 2 mei 2012

Israel vernielt waterbron in Baq'a bij Hebron

 Israëlische eenheden vernielen tuinbouwgebied en irrigatiewerken bij Baq'a ( de foto is van 2011).

Israëlische officials begeleid door militairen hebben woensdag een bron vernield die toebehoorde aan Saeed Jaber in het dorp Baq'a bij Hebron, zo hebben inwoners van het dorp gemeld. Het hoofd van de Palestijnse Water Autoriteit, Shaddad Attili, waarschuwde eerder dit jaar dat Israel systematisch bezig is waterbronnen en reservoirs voor de opslag van regenwater te slopen.  met de bedoeling bewoners die er van afhankelijk zijn van hun land te verdrijven. Volgens Atilli zijn in 2011 tenminste 25 bronnen en 32 regenwater-reservoirs vernield.
Het hoofd van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Activiteiten van de UN, (Ocha),  Ramesh Rajasingham, zei vorige week dat sinds het begin  van 2011 meer dan 1.500 Palestijnen van huis en haard zijn verdreven wegens sloop of uitzettingen.(Ma'an)

7 opmerkingen:

Esther zei

Je vergeet er wel bij te vertellen dat die waterbronnen al lang niet meer voldoen aan de normen die gesteld worden door de WHO, dat zij ernstig vervuild zijn met zware metalen (o.a. chroom) en door de ijzerhoudende grond van het gebied zelf.
Ook vergeet je dat overal waterinstallaties werden en worden aangelegd waarvan de eerste in 2004.
Kortom, de waterkwaliteit is drastisch verbeterd en de kwaliteit van de producten dmv het Executive Action Team (EXACT)
http://www.unesco-ihe.org/Project-Activities/Project-Portfolio/EXACT-Small-scale-Water-Treatment-Facilities-for-Domestic-Use-and-Artificial-Recharge-with-Surface-Water

Abu Pessoptimist zei

Esther, ik ben echt ontroerd door de zorg van Israel voor de Palestijnen. Zware metalen? Ajakkie, gelukkig maar dat Israel bronnen, oogsten en irrigatiewerken vernietigd voor er ongelukken gebeuren. IJzer in de grond? Idem hetzelfde. En natuurlijk krijgen die Palestijnen nu alles wat ze nodig hebben via de Israelische maatschappij Mekorot? Ook hun irrigatiebenodigdheden en drip irrigatie-leidingen en dergelijke? Geweldig sociaal van Israel. Bravo.

Maar Esther, je moet me nog wel even uitleggen hoe dat dan zit met die regenwater-reservoirs. Zit er soms zoveel ijzer, zware metalen en andere vervuiling in de lucht dat dat het ook onverantwoord is om regenwater op te slaan?

Anoniem zei

Dit verhaal heb ik bewaard. Het is van de weblog van Meta Floor die uitgezonden is door Kerk in Aktie naar Jeruzalem. Wat heb je hierop te zeggen Esther?
Water. Maandag 28 september 2009 Door Meta Floor.
Samen met honderd Joodse Israëli´s wandel ik een dag lang over onverharde paden, hobbel ik staand in een aanhangwagen door de woestijn en wacht ik uren in de brandende zon. Het is niet zomaar een dagje uit. De Israëli´s zijn ´s morgens vroeg vertrokken vanuit Haifa, Tel Aviv en Jeruzalem om watertanks te kunnen brengen naar Palestijnse dorpen in het zuiden van de Westbank. Ten gevolge van de Israëlische bezetting hebben bewoners van dit gebied een ernstig tekort aan water. In tegenstelling tot de kolonisten, die gemiddeld 236 liter per dag verbruiken, krijgen de Palestijnse bewoners slechts 15 liter per dag. Hiervan moeten ook de schapen en geiten drinken, en de Palestijnen betalen hiervoor 15 keer zoveel als Israëli´s. De Israëlische activisten zijn het er over eens: dit is één van de vele manieren die Israël toepast om de Palestijnen te dwingen hun land te verlaten.
Zodra we in de buurt zijn van Umm al Kher worden we aangehouden door enkele Israëlische soldaten die willen weten wat we komen doen. De activisten zijn helder: “We zijn vanuit Israël naar de Westbank gekomen om een waterkonvooi te begeleiden naar Palestijnse dorpen.” Hierop roepen de soldaten het gebied dat we willen betreden uit tot een ´gesloten militair gebied´ en verbieden ons om door te rijden.
De organisatoren vertellen ons de bus te verlaten en lopend verder te gaan. Na een uur lopen langs diverse kleine dorpen blijken de trekkers met watertanks via een andere route ook aangekomen te zijn. We worden gevolgd door militaire jeeps met soldaten die ons scherp in de gaten houden. Dorpelingen kijken de colonne met verbazing na: misschien is het de eerste keer in hun leven dat ze Joden zien die géén wapens bij zich hebben!
Als groep verplaatsen we ons verder in de laadbakken van kleine trekkers, die bestuurd worden door Palestijnen uit diverse dorpen. Na een uur stuiten we op een wegversperring: de weg is kapot gemaakt door het leger om te voorkomen dat hier (water) transport plaatsvindt. De activisten blijken creatief en er wordt een bulldozer opgepiept die de weg repareert. Zodra hij klaar is met zijn werk, komen er onmiddellijk enkele militaire voertuigen aangereden met soldaten die de Palestijnse bestuurder van de bulldozer willen arresteren. Een aantal Israëli´s klimt op de bulldozer om de bestuurder te beschermen en gaan een verbaal gevecht aan met de soldaten: “Schaam je! Wij brengen water aan mensen die geen water hebben, en jullie verbieden ons dat?! Dit zul je niet aan je kinderen en kleinkinderen kunnen uitleggen. Blijf van de bestuurder af. Wij vertrekken niet, totdat jullie toezeggen dat je hem niet zult arresteren.” Twee uur later kiezen de soldaten eieren voor hun geld en laten ze het konvooi door.We hobbelen nog enkele uren door. De woestijnhitte is zwaar en we worden allemaal moe. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om hier te wonen en verstoken te zijn van water. Iedereen smacht naar een douche en wat verkoeling. Uiteindelijk, na vier confrontaties met de soldaten, kunnen we de 100 ton water afleveren en vangen we de terugreis aan. We zijn intussen zo dicht bij de grens met Israel, dat we nog iets verder doorrijden naar het zuiden. Op deze plek is de muur tussen de Westbank en Israël (nog) niet gebouwd, en kun je dus gewoon via onverharde wegen Israël in.Op de terugweg blijkt de buschauffeur de weg niet zo goed te weten en rijdt hij per ongeluk een illegale outpost binnen. Paniek in de outpost. De bewaker rent met zijn machinegeweer naar de bus en de politie die direct opgepiept is reageert woedend. Na een half uur mogen we verder rijden en moeten we alleen het checkpoint bij Jeruzalem nog door. Hier reageren de soldaten smalend op de Israëlische vredesactivisten: “Jullie zijn vreselijke mensen. Ze zouden jullie het land uit moeten zetten. Wie support er nu Arabieren?!”

Zie ook haar website: www.metafloor.nl
Corrie

Esther zei

Is het je wel eens opgevallen Abu dat jij nooit fatsoenlijk kunt antwoorden maar dat je alleen kunt sneren en denigrerend kunt doen? Teken dat je geen antwoord hebt.

Ik vrees dat je toch echt je schoolgeld dient terug te vragen en meer aandacht moet besteden aan bio en aardrijkskunde want dat zit op een bedroevend laag niveau bij je. Gezakt, misschien?

En dan nog iets. Leer nou eens lezen.

Overigens heb je noch steeds geen antwoord gegeven, maar dat verwacht ik eerlijk gezegd ook niet, als je je broodje aap verhalen uit de koker van je 'palestijnse' (water)bron haalt

Abu Pessoptimist zei

Nee, niet gezakt, Esthertje. Wel gaat mijn Nederlands ervan achteruit als ik teveel van dat proza van jou onder ogen krijg. Als je nog meer gaat schelden laat ik je niet meer door.

Anoniem zei

Ik vraag me af of die Esther zelf wel kan lezen. Ze komt bij mij althans zo dom als het achtereind van een varken over. Ze heeft niet door hoe belachelijk zij zichzelf maakt.

Corrie

Elisabeth zei

Esther, het valt mij juist altijd op dat Abu altijd serieus reageert, zelfs op reacties die dat soms niet waard zijn.

Je zegt dat hij alleen kan sneren en denigrerend doen.
Wat dacht je van jezelf?

"Ik vrees dat je toch echt je schoolgeld dient terug te vragen en meer aandacht moet besteden aan bio en aardrijkskunde want dat zit op een bedroevend laag niveau bij je. Gezakt, misschien? En dan nog iets. Leer nou eens lezen." etc.

Reageer zelf eens behoorlijk, bijvoorbeeld op wat Corrie schreef, maar dat doe je niet.

"Teken dat je geen antwoord hebt"?