Een Israelische militaire rechtbank heeft dinsdag Bassem Tamimi, één van de leiders van de protesten tegen de Muur in het plaatsje Nabi Saleh op de Westoever, tot een gevangenisstraf van 13 maanden veroordeeld. Dat is precies de tijd die hij al in voorarrest had doorgebracht.
Daarnaast kreeg Tamimi een voorwaardelijke straf van 17 maanden, die ingaat als hij zich binnen de komende vijf jaar schuldig zou maken aan opruiing, uitlokking om met stenen te gooien, of daden die de ingaan tegen de openbare orde. Als hij binnen twee jaar wordt veroordeeld wegens het deelnemen aan een protestmars waarvoor geen toestemming is verleend, worden daar twee maanden
aan toegevoegd.
Tamimi werd gearresteerd in maart 2011. In april 2012 werd hij op borgtocht vrijgelaten.
|
Bassem Tamimi |
De rechter, majoor Eti Adar, had Tamimi vrijgesproken van twee ten laste gelegde feite, namelijk opruiing en van het hinderen van de rechtsgang. Hij werd echter schuldig bevonden aan het organiseren van en deelnemen aan illegale protestmarsen en het oproepen tot het gooien van stenen.
Tamimi gaf als commentaar op het vonnis dat 'de militaire rechter, als instrument van de bezetting een duidelijke boodschap afgaf, namelijk dat het beter is dingen te bekennen die je niet hebt gedaan dan ontkennen en de zaak laten voorkomen. Ik werd vrijgesproken van het meeste dat me ten laste was gelegd, maar zat langer vast dan mijn vriend die ervoor koos om in alle zaken schuld te bekennen. Hij kreeg 12 maanden in een plea bargain. Als ik de dingen had bekend waarvoor ik nu niet ben veroordeeld, was ik eerder terug geweest bij mijn familie.'
De aanklachten tegen Tamimi waren gebaseerd op getuigenissen van drie jongens, één van 14, één van 15 en een van 19, die ´s nachts van hun bed waren gelicht en - tegen alle ook door Israel erkende regels - buiten de aanwezigheid van ouders of advocaten waren verhoord. Rechter Eti Adar verwierp na het zien van de videotape van het verhoor, de getuigenis van de 14-jarige Islam Dar Ayoub, op basis waarvan Tamimi opruiing ten laste was gelegd, het belangrijkste feit uit de aanklacht. Ook de manier waarop de 19-jarige was verhoord werd als onbruikbaar verworpen omdat hem steeds woorden in de mond werden gelegd. Uiteindelijk bleef alleen de getuigenis van de 15-jarige getuige over, ondanks het feit dat de video van zijn verhoor aantoont dat ook hij op een onoorbare manier werd verhoord.
Het voorlezen van het vonnis tegen Tamimi vond plaats voor een rechtszaal waarin ook veel diplomaten (onder wie een Nederlandse) en journalisten zaten, met name omdat het gebruik van minderjarige getuigen die op een onwettige manier waren verhoord veel aandacht heeft gekregen. EU-minister van buitenlandse zaken Catherine Ashton had de veroordeling van Tamimi veroordeeld. Amnesty International noemde hem een
politieke gevangene.
2 opmerkingen:
Palestijnse moslims vallen christelijk dorp aan en niemand bericht er over.
Enkele weken geleden berichtte CBS-correspondent en veteraan Bob Simon over het leed van de christenen van het Heilige Land, die al jarenlang uit de regio vertrekken. Over ´t geheel genomen maakte Simon Israël voor de christelijke exodus verantwoordelijk.
Maar als Simon het christelijke dorp Taybeh op de Westelijke Jordaanoever bezocht zou hebben, dan zou hij “de andere kant van het verhaal” te horen hebben gekregen.
Taybeh is een dorp met een 100% christelijke bevolking. Het wordt omringd door een serie islamitische dorpen, waarvan sommige extreem vijandig zijn.
Het aantal in Tabyeh wonende christenen wordt op minder dan 2000 geschat. De inwoners zeggen, dat er nog eens 15.000 dorpsbewoners in Amerika, Canada, Europa en Zuid-Amerika leven. De afgelopen jaren leefden de christelijke inwoners van Tabyeh in voortdurende angst door hun islamitische buren te worden aangevallen. Zulke aanvallen, zeggen ze, zouden niet ongebruikelijk zijn.
Ze maken zich meer zorgen over de intimidatie en het geweld van moslims dan over Israëls veiligheidsbarrière of een checkpoint. En de reden, dat velen van hen wegtrekken, is, dat zij zich niet langer veilig voelen in een dorp, dat door duizenden vijandige moslims wordt ingesloten, die christenen als ongelovigen en verraders identificeren.
Vorige week nog viel een menigte islamitische mannen uit de omringende dorpen, enkelen van hen bewapend met pistolen en knuppels, Taybeh aan. Er raakte gelukkig niemand gewond en er werd geen schade aangericht aan grondeigendom of onroerende goederen.
Palestijnse politieagenten, die snel naar het dorp toekwamen, moesten in de lucht schieten om de islamitische aanvallers terug te dringen en een bloedbad te verhinderen.
De inwoners zeggen, dat de aanval kwam, nadat een islamitische man geprobeerd had zich toegang te verschaffen tot een eindejaarsfeest van een meisjesschool in Tabyeh. De man was niet voor het feest uitgenodigd; hij klaagde, dat christenen hem zouden hebben aangevallen. Later die dag bestormden hij en nog een tiental andere moslims het dorp om wraak te nemen voor de “vernedering”. Zonder het snelle ingrijpen van de Palestijnse politie zouden de aanvallers een aantal huizen en auto´s in brand hebben gestoken en vermoedelijk ook enkele christenen verwond of gedood hebben.
En ja hoor, hardstikke off topic, hebben we daar trees (met kleine t) weer.
Ik hoe niet ver te zoeken om te zien waar je het vandaan hebt: ik googelde Elder of Ziyon en dat was meteen raak. Elder oZ. had het letterlijk overgenomen van het Gatestone Institute, dat een lijst van schrijvers heeft die leest als een who is who is het land van de moslimp-haters en hasbara-types met Daniel Pipes, Bernard Lewis, David Horowitz, Itamar Marcus, NGO-Monitor, Nonie Darwish, Robert Spencer, Noah Pollack, Yigal Carmon, Barry Rubin, Alan Dershowitz, Efraim Karsh, Steven Emerson en ga zo maar door. Het artikel is van ene Hisham Jarallah die alleen daar bij het Gatestone Inst. te vinden is, verder nooit van gehoord. Of het waar is wat Jarallah schrijft is niet te controleren. Verder nergens iets te vinden over onderdrukking van het christelijke dorp Taybeh, dat het enige Palestijnse bier produceert. Wat niet zegt dat het er allemaal OK is. Maar ik heb mijn ernstige twijfels, trees met kleine t.
Een reactie posten