zondag 20 mei 2012

Gemengd nieuws over terreur van kolonisten en van Palestijnse 'terroristen'

 Israelische troepen rijden het dorp Asira al-Qibliya binnen nadat kolonisten uit de nederzetting Yitzhar het dorp zijn binnengetrokken en er rellen zijn uitgebroken. Dat soort taferelen is niet ongebruikelijk in Asira al-Qibliya. De foto is uit 2009.

Twee dorpelingen in het dorp Asira al-Qibliya bij Nablus zijn zaterdag gewond geraakt, één van hen ernstig, nadat kolonisten van de belendende nederzetting Yitzhar het dorp waren binnengetrokken en met stenen naar huizen waren begonnen te gooien, zo meldt een correspondent van Ma'an. 
Het leger kwam tussenbeide en daarop werd Nimr Fathi, 24, in de nek geraakt door een kogel. Zijn  toestand is ernstig. Ahmad Jaber Jibrel, 30, raakte eveneens gewond. Hij werd door een steen getroffen in zijn gezicht. Een woordvoerster van het Israelische leger bevestigde dat er rellen waren geweest tussen kolonisten en dorpelingen maar had verder geen details. (In dit soort gevallen bestaat de bijdrage van het leger er meestal in dat zij de dorpelingen met geweld, desnoods door met scherp te schieten, in hun huizen jaagt en vervolgens de kolonisten vriendelijk vraagt of ze weg willen gaan, AbuP).

Ook in het dorp Iraq Burin, in dezelfde regio, waren zaterdag botsingen. Daar raakten twee mensen licht gewond tijdens rellen die uitbraken nadat het leger het dorp binnen was getrokken. De militairen voerden er 'routine activiteiten' uit volgens een legerwoordvoerster en werden vervolgens met stenen bekogeld. De twee gewonden vielen toen de soldaten daarop het vuur openden met traangas en scherpe munitie.

Het dorp Beit Umar, in de regio Hebron, kreeg zaterdag bezoek van kolonisten van de nederzetting Bat Ayin die voor een groot deel op land van Beit Umar is gesticht. Enkele tientallen van hen trokken door boomgaarden waar ze olijf- en  andere fruitbomen uitrukten, aldus Muhammad Ayyad Awad, de leider van het volksverzetscomité dat de protesten tegen de bouw van de Muur coördineert. Het land was eigendom van Hammad Abdul-Hamid Sleibi, aldus Awad.De kolonisten trokken daarna het dorp binnen en spoten er leuzen op huizen zoals 'Dood aan de Arabieren'' en 'Kahane had gelijk' (Kahane was de oprichter van de Joodse Defensie Liga in de VS later leider van het racistisch partijtje Kach dat in de jaren 80 verboden is in Israel).  
Bij het stadje Yatta, eveneens in de regio Hebron, werden zondag velden die oogstrijp waren in brand gestoken. Getuigen vertelden Ma'an News dat het ging om tarwe en havervelden en dat de daders kolonisten waren uit de nederzetting Susiya. De boeren in Yatta vrezen meer aanvallen van de kolonisten en durven hun oogst niet binnen te halen, zo voegde de correspondent eraan toe. een bijzonderheid van het de nederzetting Susiya is dat zij grotendeels bestaat uit christenen die zich tot het jodendom hebben bekeerd. Zo bestaat een deel van de kolonisten uit leden van de voormalige 'Messiasbelijdende gemeente Dordrecht' die er nu onder meer een yeshiva (religieus opleidingscentrum) en een centrum voor het opleiden tot de bekeringsprocedure tot het jodendom runnen. Een ander deel van de inwoners bestaat uit bekeerde 'Boers' uit Zuid-Afrika.  


 Bij de Gush Etzion-kruising van weg nr 60 zou zondag een Palestijn hebben geprobeerd een Israelische soldaat te steken met een mes. Dat mislukte en uiteindelijk was het de Palestijn die gewond raakte, zo meldt Ynet. De krant betitelde de Palestijn als 'terrorist', de gebruikelijke benaming voor Palestijnen in Israelische kranten in dit soort gevallen. Helaas is er geen onafhankelijke lezing van wat er gebeurde. Alleen Israelische media maken er melding van op basis van de berichtgeving van het leger. 
De soldaat maakte deel uit van een groep soldaten die een aantal fietsers begeleidde dat een pleziertochtje maakte om 'Jeruzalemdag' te vieren, de  verjaardag van de verovering van Oost-Jeruzalem door het Israelische leger in 1967. (Enkele weken geleden werd een fietstocht van Palestijnen en internationals over de Westoever verhinderd door het leger, waarbij een Deense en een Nederlandse deelnemer met een geweer in hun gezicht werden geslagen. Maar kolonisten mogen klaarblijkelijk wel fietsen op de Westoever, ABuP). 

Negen Palestijnse 'terroristen' zijn gearresteerd door de Israeli's omdat ze deel zouden uitmaken van een 'cel' die in maart een vrouw en haar baby uit de nederzetting Beit El hadden willen kidnappen om haar te ruilen voor Palestijnse gevangenen. Dat meldt de krant Ynet op gezag van de veiligheidsdienst Shin Bet , die het bericht zondag heeft vrijgegeven. De negen werden opgepakt in het Ramallah, een gebied dat valt binnen Area A, het deel van de de Westoever waar volgens de overeenkomst niet Israel maar de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk zou moeten zijn voor de veiligheidssituatie en openbare orde.    

1 opmerking:

Ben zei

Aan het recht die Joden verkregen met de stichting van Israel in 1948, is gelijktijdig onrecht aangedaan aan de niet-Joodse bevolking van Palestina. En die wonde begint langzaam door te etteren.
Vormen van discriminatie en racistische uitingen door zionistisch Israël zijn langzamerhand to gemeengoed verworden.
Een complementair artikel las ik in Haaretz:
http://www.haaretz.com/opinion/a-jerusalem-you-don-t-know-about-1.431407

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...