maandag 14 mei 2012

Israel ontneemt kinderen in dorpje Jinba de mogelijkheid van het volgen van onderwijs

 
Khirbet Jinba is een dorpje in het zuiden van het gouvernoraat Khalil (Hebron), waar de bewoners als honderden jaren in grotten wonen.

De Israelische autoriteiten hebben vorige week een auto in beslag genomen die Palestijnse onderwijzers vervoerde vanuit de plaats Yatta naar de basisschool in het 20 kilometer verderop gelegen dorpje Khirbet Jinba in de heuvels van Zuid-Hebron. De inbeslagname betekent dat de school, die een dependance was van de school in Yatta, ophoudt te bestaan. Pogingen van de onderwijzers de school per ezel te bereiken mislukte, de afstand was te groot. Het leger heeft trouwens ook een 'slooporder' voor het gebouwtje uitgevaardigd. De kinderen in Jinba hebben nu geen mogelijkheid meer onderwijs te volgen, meldt Haaretz.
Het is niet de eerste keer dat het Israelische 'Burgerbestuur' tegen de schoolkinderen van Jinba  optreedt. Enkele jaren geleden was er een overeenkomst met het verderop gelegen dorpje Al-Fakhit. De kinderen konden daar les krijgen in speciaal voor dat doel opgezette tenten. Maar daar kwam een eind aan toen het leger in 2009 de 'schoolbus', een pick-up truck die de kinderen van Jinba door de droge heuvels naar Al-Fkhit vervoerden, in beslag namen.
Het schoolgebouwtje van Jinba. Het bord vermeldt dat het gaat om een dependance van de school in Yatta.

Zondag namen de militairen trouwens ook een een auto in beslag van een dierenarts van de Palestijnse Autoriteit die naar Jinba kwam om schapen in te enten. De maatregelen hebben te maken met de toegenomen snelheid waarmee Israel bezig is delen van 'Area C', het deel van de Westoever dat volgens de Oslo-akkoorden onder total controle van Israel valt, van Palestijnen te ontdoen. Behalve de slooporder voor de school zijn ook slooporders uitgevaardigd voor een toegangsweg, hutten, schaapskooien, en installaties voor zonne-energie in Jinba.
Met het uitvaardigen van deze slooporders werden overigens bevelen uit een la gehaald die al veel eerder waren uitgevaardigd, maar die in 2007 waren bevroren doordat de zaak onder de rechter kwam. Het betreffende gebied was namelijk in 1999 tot militair terrein verklaard waar met scherp zou worden geschoten. De inwoners dienden in verband daarmee het dorp te ontruimen. Zij tekenden beroep aan bij het hooggerechtshof, dat vervolgens met een tussen-vonnis kwam. Daarbij werd bepaald dat ze konden blijven tot een definitieve uitspraak was gedaan. Vervolgens werd de zaak steeds verdaagd, doordat de staat alsmaar uitstel vroeg en kreeg.  De inbeslagnames van auto's en het uitvaardigen van slooporders was een duidelijke schending van dit tussenvonnis van het hooggerechtshof, dat nog steeds geen uitspraak heeft kunnen doen, omdat de staat nog steeds geen definitieve reactie op het beroep van de dorpelingen heeft gegeven (vorige maand beloofde de staat dat die reactie in 30 dagen zou volgen, meldt Haaretz).
De 'schoolbus' die in 2009 werd geconfisqueerd.

De activist Dror Etkes, die al jaren de activiteiten in de nederzettingen volgt, vertelde Haaretz dat het feit dat het gebied tot militair oefenterrein is verklaard waar met scherp wordt geschoten, niet heeft verhinderd dat drie nederzettingen onlangs hun gebied hebben uitgebreid tot in deze militaire zone. Het gaat daarbij om de 'outposts'  Avigail, Mitzpeh Yair and Havat Ma'on. 'Voor zover ik weet zijn de inwoners van deze outposts geen restricties opgelegd. Ook zijn er geen auto's in beslag genomen,' zei Etkes. 'ik weet trouwens niet of er ooit wel een militaire oefening is gehouden in deze zone waar met scherp wordt geschoten.'
 Zoals het was: een schoolklas in Jinba.

3 opmerkingen:

Elisabeth de Boer zei

Likoed Nederland zwijgt?
Esther ook?

Kijk, dat is nou net het verschil met iemand die principes heeft en die zo eerlijk mogelijk probeer toe te passen op de dingen die hij ziet: Jij zegt gewoon wat je vindt, of het nou Hamas, de PA, Israel, Hesbollah of wat dan ook betreft. Amira Hass is ook zo.

Anoniem zei

Abu, heb je premtime gehoord , gisteren over het bestaan van Israel. Interview met Frits Barend en Uri Coronel ,oudvoorzitter van Ajax. Alle drie waren werkelijk tenenkrommend.
http://premtime.ntr.nl/2012/05/14/het-nut-en-de-noodzaak-van-israel-amsterdam/#comment-6633
Heb zitten koken achter de radio.
gr. Jose

Abu Pessoptimist zei

Nee, José (nog) niet gehoord.

Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram

Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden.  Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...