Yehuda Weinstein, de baas van het Israelische openbare ministerie, heeft woensdag bekendgemaakt dat hij alsnog journalist Uri Blau van Haartez zal gaan vervolgen voor het in bezit hebben van geheime documenten van de Israelische strijdkrachten. Volgens een persbericht van Weinstein´s bureau was Blau in het bezit van duizenden top-secret documenten, die gestolen waren door Anat Kamm, een Israelische journaliste die als secretaresse werkte van generaal-majoor Yair Naveh, de
toenmalige commandant van Israels Centrale Sector (waaronder ook de
bezette gebieden vallen).
Uri Blau |
Uit de documenten die Kamm in handen kreeg en stal, was af te leiden dat generaal
Naveh een uitspraak van Israels hooggerechtshof aan zijn laars lapte,
waarin werd gesteld dat zogenoemde 'targeted killings'
(buitengerechtelijke terechtstellingen) van gevaarlijk geachte
Palestijnen alleen zouden mogen als arrestatie niet mogelijk was en als
er geen omstanders gevaar zouden lopen. Uit de documenten bleek dat Naveh in Jenin leden van de Islamitische Jihad had
laten doodschieten zonder dat was geprobeerd hen te arresteren. Kamm meende dat er een publiek belang gediend was met het openbaar maken van het optreden van generaal Naveh en andere generaals en speelde de documenten door aan Blau, die erover publiceerde in Haaretz.
Het Israëlische establishment dacht echter anders over het algemeen belang dan Kamm, Blau en Haaretz. Klokkenluidster Kamm werd in november 2011, na een huisarrest van twee jaar, veroordeeld tot 4,5 jaar cel en een voorwaardelijke straf van 1,5 jaar wegens het verduisteren van geheime papieren. Een aanklacht van spionage ontliep ze door een plea bargain aan te gaan.
Na Kamm loopt nu ook Blau het risico in de gevangenis te verdwijnen. Haaretz en de Israelische vereniging van journalisten hebben geprotesteerd tegen de beslissing die volgens hen de persvrijheid ernstig aantast omdat het in bezit hebben van informatie uit niet-officiële bron per definitie deel uitmaakt van het werk van onderzoeksjournalisten. Eerder had de organisatie Reporters without Borders al een protest laten horen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten