dinsdag 15 mei 2012

Hongerstaking Palestijnse gevangenen voorbij

  Solidariteitsdemonstratie voor de hongerstakende gevangenen in Nablus 11 mei 2012.

De Palestijnse hongerstaking is over. Egyptische onderhandelaars hebben een compromis weten te bereiken, zodat precies op de dag dat de Nakba wordt herdacht de staking voorbij is. Maandagnacht was er nog enige onduidelijkheid omdat  bevestigingen van nieuws, dat door Israel bekend was gemaakt, niet door de gevangenen zelf werd bevestigd. Maar dinsdagmorgen in alle vroegte kwam de bevestiging toch. Addameer, de mensenrechtenorganisatie die zich met het lot van de gevangenen bezighoudt, kwam vanmorgen met de volgende Tweets (te lezen van onder naar boven): 


They will be released when their current administrative detention orders expire. As will , and .


After a miraculous 77 days, & ended their hunger strikes late last night.

2 opmerkingen:

Trees zei

Ik denk dat het meegeholpen heeft dat het vandaag NAqba dag is, en dat bij iedere herdenking de prisoners het belangrijkste topic waren. EN zoals je zegt, 3 hongerstakers lagen echt op het randje, dus dit heeft men willen voorkomen. Toch ben ik niet echt blij. Uiteraard voor de gevangenen persoonlijk ben ik heel blij. Maar ik vertrouw het ergens niet. Er zullen wel weer massa arrestaties komen, zoals na de Shalid uitwisseling, en vlgs mij zitten er nog veel gevangenen een belachelijk hoge straf uit, en ook vertrouw ik Israel niet. Pas na een maand familie bezoeken vanuit Gaza. die menen wachten al 6 jaar. ( Daar kan die maand ook nog wel bij) En ik denk dat Israel iets gekregen heeft van de PA,of andersom. Ik hoorde net dat nu de chaos echt begint. Veel gevangenen moeten naar ziekenhuizen gebracht worden , zeker degenen die meer dan 20 dagen in hongerstaking waren. vandaag zijn veel gevangenen naar andere gevangenissen gebracht en de advocaten zijn veel van hun cliënten nu kwijt. Maar laten we voorlopig maar tevreden zijn , en afwachten.

Abu Pessoptimist zei

Trees, ik deel je wantrouwen en ongerustheid. Bij Hana Shalabi kwam er een deal uit de bus (vrijlating maar verbanning naar Gaza) waarmee ze achteraf allesbehalve gelukkig schijnt te zijn. Hier kan ook wel het een en ander mee mis zijn (lees de blog van Linah Alsaafin op Electronic Intifada http://electronicintifada.net/blogs/linah-alsaafin/what-thaer-halahlehs-family-told-me-about-his-release-brings-joy-raises )
Maar de informatie was uitermate diffuus vannacht en vanmorgen. Ik heb (nog) niet genoeg gegevens om het nieuws wat aan te scherpen.

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...