vrijdag 11 mei 2012

Palestijnse hongerstaker Thaer Halahleh heeft te horen gekregen dat hij nu elk moment kan sterven

Mona Neddaf, een advocaat van de mensenrechtenorganisatie Addameer, heeft donderdag  een bezoek kunnen brengen aan vier Palestijnse hongerstakers die in de kliniek van de gevangenis van Ranleh verblijven. Eén van de vier was Thaer Halahleh, die vandaag aan de  74ste dag van zijn hongerstaking bezig is.
Volgens Neddaf is Thaer in acuut levensgevaar. De gevangenisarts heeft hem verteld dat hij elk moment kan sterven. Thaer weegt 55 kg, normaal woog hij ruim 80 kilo. Hij heeft een uitzonderlijk lage bloeddruk, en zijn temperatuur gaat op gevaarlijke manier op en neer. Hij geeft bloed over en heeft bloedende wangen en lippen. Volgens de gevangenisarts heeft hij een plaatselijke infectie in een deel van zijn lichaam.  Thaer drinkt water, maar neemt geen vitaminen of mineralen. Neddaf  rapporteerde dat hij weliswaar lichamelijk zwak is, maar mentaal onaangedaan. Hij zou donderdag bezoek krijgen van familie, maar de Israelische gevangenisdienst zette daar een streep door.
Addameer meldt dat ook de gezondheid van Mohammed Taj, nu in de 55ste dag van zijn hongerstaking, eveneens ernstig in gevaar is. Addameer vreest verder voor de levens van Bilal Diab, die net als Thaer aan de 74ste dag van zijn hongerstaking bezig is, Hassan Safadi (de 68ste dag), Omar Abu Shalal, (de 66ste dag), en andere hongerstakers die in ernstige gezondheidsproblemen verkeren en wier situatie door de gevangenisautoriteiten niet voldoende ernstig wordt genomen.
Advocate Neddal meldde dat alle hongerstakende gevangenen in de gevangenis van Ramleh in isolatie worden gehouden. Ook oefenen de gevangenisautoriteiten nog steeds druk op hen uit. Zo moeten zij nog dagelijks op het ''appel'' verschijnen, omdat ze anders geen bezoek van een advocaten mogen ontvangen.


Zowel in Gaza als op de Westoever zijn voortdurend solidariteitsdemonstraties met de hongerstakers. In Gaza zijn tenten met mensen die uit solidariteit eveneens eten weigeren. In Oost-Jeruzalem werd door enkele tientallen mensen gedemonstreerd voor de kantoren van de Europese Unie en het Internationale Rode Kruis. Een 150-tal mensen demonstreerde bij de Ofer gevangenis op de Westoever, wat leidde tot botsingen met het Israelische leger. Een demonstrant belandde in het ziekenhuis na door een rubberkogel aan het hoofd te zijn getroffen, 10 andere raakten lichter gewond door een te grote dosis traangas.

Opmerkelijk is dat inmiddels de NOS-tv - na meer dan 70 dagen - eindelijk ook heeft ontdekt dat er een hongerstaking gaande is onder de Palestijnse gevangenen. Donderdagavond zat het item zowaar in het Acht uur journaal. Er is echt iets heel wonderlijks aan de hand met de berichtgeving rond Palestijnen. Stel je voor dat er ergens ter wereld om wat voor reden dan ook 2500 Joden in hongerstaking zouden zijn gegaan. Zou dat dan ook ruim 70 dagen onopgemerkt zijn gebleven?

Geen opmerkingen:

Een debat waar Israel tevreden op mag terugkijken, maar verder niemand

  Gottogottogot, wat een debat was dat debat in de Tweede Kamer over de gebeurtenissen van afgelopen donderdag. Het begint er al mee dat er ...