dinsdag 17 september 2013

Israelische militairen doden weer jongen in vluchtelingenkamp Jenin

Islam Husam Toubasy, 19 - Wattan TV
Wijlen Islam al-Tubasi
Israeli militairen hebben dinsdag het vuur geopend op een jongen van 19 die zij wilden arresteren in het vluchtelingenkamp van Jenin. De jongen, Islam Husam Tubasi, die lid zou zijn geweest van de Islamitische Jihad, werd daarbij gewond. Later op de dag werd in een Israelisch ziekenhuis in bezet gebied, het Khodeira ziekenhuis,  vastgesteld dat hij was overleden. Islam Toubasi was de derde Palestijn in het kamp die sinds 20 augustus omkwam als gevolg van Israelisch militair geweld.
Tubasi’s broer Kamal vertelde het Palestijnse persbureau WAFA dat de militairen de deur van het huis van de familie opbliezen en al schietend in alle richtingen het huis binnendrongen. De soldaten liepen daarna naar het dak waar Islam lag te slapen en schoten hem neer. Vervolgens sleurden ze hem hevig bloedend naar de straat, waar één van de soldaten van de speciale undercover eenheid nog een schot op hem afvuurde, in zijn been. Daarna werd hij in een jeep geduwd en werd hij meegenomen,'' aldus Kamal al-Tubassi.
Het leger verklaarde dat Islam probeerde te vluchten en daarom werd neergeschoten. Het is echter moeilijk in te zien hoe iemand die in zijn slaap wordt verrast door militairen die via de trap het dak op zijn gekomen,  zou kunnen wegrennen.

Nadat Islam was afgevoerd, vertrokken de soldaten, maar later op de ochtend kwamen ze terug met zeker 20 gepantserde jeeps. Dat leidde tot botsingen met tientallen jongeren, die op dat moment op weg waren naar school. De militairen vuurden traangas- en stungranaten af en schoten ook met scherpe munitie. Er vielen meerdere gewonden, onder wie Nael Ghazzawy (13) die een schot in zijn been opliep toen hij op het balkon van zijn huis stond. Ook werd een arrestatie verricht: de 21-jarige Mohammad Bassam Al-Fayed.
De dood van Islam was voor de familie Al-Tubasi niet de eerste klap die zij opliep van het Israelische leger. Een broer van Islam, Ahmad, werd in 2006 doodgeschoten door undercover soldaten, die ook zijn huis opbliezen. Een andere broer, Sa’id, is een politieke gevangene die door een militaire rechtbank tot 32 keer levenslang is veroordeeld.
Islam was afgezien daarvan al de derde dode die sinds 20 augustus in het kamp bij Jenin is gevallen als gevolg van Israelisch geweld. Op die dag werd bij een Israelische inval in het kamp een Palestijn gedood, terwijl twee anderen zeer zwaar gewond raakten. Een van deze twee overleed ruim een week later in een ziekenhuis. 
Nog drie andere Palestijnen werden op 26 augustus gedood tijdens een inval van het leger in het vluchtelingenkamp Qalandiya. Dit soort incidenten doet zich vooral voor bij de reeksen arrestaties waar het Israelische leger de laatste tijd mee bezig is. Het aantal daarvan is de laatste paar weken flink toegenomen. Zo werden deze dinsdag tenminste negen Palestijnen op diverse plaatsen van hun bed gelicht. Een dag eerder, maandag waren dat er verspreid over de Palestijnse gebieden zeker 15, onder wie een lid van het Palestijnse parlement.

Geen opmerkingen:

Israelische politieman maakt zich schuldig aan executie

Hamdi Mufleh  Een lid van de Israelische grenspolitie heeft vrijdagavond vroeg in Huwara (even ten zuiden van Nablus ) een openbare executie...