zondag 22 september 2013

Poging hulp te verlenen aan gesloopt Bedoeïenendorpje leidt tot diplomatieke rel

جيش الاحتلال الاسرائيلي اثناء الاعتداء على الدبلوماسية الفرنسية ماريوم كاستين.(عدسة: ايمن النوباني/وفا)
Marion Fesneau-Castaing, cultureel attaché van het Franse consulaat in Oost-Jeruzalem, ligt op de grond, uit haar auto getrokken door Israelische militairen. (Foto WAFA) 

Israel denkt erover om de culturele attaché van het Franse consulaat in Oost-Jeruzalem uit te wijzen als 'persona non grata', zo meldt de krant Haaretz. Ook heeft Israel een keiharde houding aangenomen tegenover een protest van de Europese Unie.
 Een en ander volgt op een botsing, die vrijdag plaatsvond tussen Israelische militairen en hulpverleners van onder meer de Verenigde Naties die werden vergezeld van  diplomaten van Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Spanje, Australië en de EU. De hulpverleners wilden hulp brengen aan 120 Bedoeïenen in het noorden van de Jordaanvallei, wier dorpje, Khirbet Makhoul, begin vorige week met de grond gelijk was gemaakt door het Israelische leger. De hulpverleners stuitten echter op Israelische militairen die hen tegenhielden en  de vrachtauto met hulpgoederen in beslag namen. Daarop ontstond en handgemeen, waarbij een Franse diplomate, cultureel attaché Marion Fresneau-Castaing, uit haar auto werd getrokken en over de grond gesleurd.

De Europese Unie heeft zaterdag bij Israel geprotesteerd. Dat gebeurde onder meer in een verklaring van de  woordvoerder van Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse politiek van de EU. Daarin zei de woordvoerder dat 'de EU de inbeslagname van hulpgoederen betreurt en dat EU-vertegenwoordigers contact hebben opgenomen met de Israelische  autoriteiten om een verklaring te eisen en hun bezorgdheid over het incident te uiten. ''De EU onderstreept het belang van humanitaire hulp en  het feit dat het internationale humanitaire recht onverminderd van kracht blijft in de bezette Palestijnse gebieden,'' aldus de verklaring. Eerder had Ashton al het slopen van Khirbet Makhoul veroordeeld en gezegd dat dergelijke acties het vredeproces ondermijnen.
Israel heeft echter besloten de handschoen op te nemen en een harde houding aan te nemen. Naar aanleiding van de EU-verklaring gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem een scherpe verklaring uit waarin het zei de “eenzijdige verklaringen'' van de hand te wijzen die waren gepubliceerd door de woordvoerders van Hoge Vertegenwoordiger Ashton en de Europese Commissaris [Kristalina] Georgieva. Die verklaring, zo heette het,''gaat voorbij aan de botte inbreuk op de wet van de Europese diplomaten, het feit dat zij een uitspraak van een Israelische rechtbank naast zich neer hebben gelegd en aan hun onnodige provocatie onder het voorwendsel dat zij humanitaire hulp wilden verlenen”.
Tegelijkertijd overweegt Israel actie tegenover de Franse attaché Marion Fesneau-Castaing, die hardhandig uit haar auto was getrokken door de militairen. Yaacov Amidror, de Israelische Nationale Veiligheidsadviseur, zou nog overleg plegen of zij zal worden uitgewezen als persona non grata om dat zij zich volgens het ministerie heeft misdragen, aldus Haaretz. Het ministerie zou tot de conclusie zijn gekomen dat zij een bevel om uit de auto te komen had genegeerd, en bovendien zou zij zelf op de grond zijn gaan liggen. Ook was uit een bandopname van de gebeurtenis afgeleid dat zij haar hand had opgeheven, hetzij om een politieman te slaan, hetzij om hem te stompen of te duwen.
Niet mis allemaal. Maar gelooft u dat? Een Franse diplomate die uit zichzelf in het stof van de Jordaanvallei gaat liggen om Israel zwart te maken?

1 opmerking:

Unknown zei

De reden dat ze in de truck met tenten bleef zitten, is dat deze door de EU gefinancierd zijn. Ze verzette zich tegen de confiscatie van de spullen. Ik kan haar hierin geen ongelijk geven.

Ze is inderdaad uit de truck getild en op de grond gelegd. Ze heeft geen pogingen gedaan om iemand te slaan of van ze af te duwen. De Palestijnen werden hardhandiger aangepakt.

Maar is de sloop van een compleet dorp geen reden om de onderhandelingen te bevriezen? Hoe kun je onderhandelen als de Israëlische overheid vrolijk doorgaat met haar plannen om duizenden mensen uit de Jordaanvallei te verdrijven?

Israeli's doden kolonel van de inlichtingendienst

Ahsraf Ibrahim   Een kolonel van de Inlichtingendienst van de Palestijnse Autoriteit en oud-gevangene is maandagmorgen bezweken aan de verwo...