maandag 6 augustus 2018

Tasers, aframmelingen en diefstal, de bestorming van de Flotilla op weg naar Gaza

 door  dr. Swee Ang, arts aan boord van de al-Awda, 
(vert,. George Janszen, 4 augustus 2018)

 Wat gebeurde er vanaf 29 juli toen de Israelische marine het Freedom Flotilla schip al-Awda bestormde, enterde en de geplande koers van Gaza naar Israel veranderde?
Met het laatste deel van de reis van de al-Awda (=Terugkeer) zouden we op 29 juli 2018 in Gaza aankomen. We lagen op schema om die avond Gaza te bereiken. Er waren 22 mensen aan boord, onder wie de bemanning, en 15.000 dollar aan antibiotica en verbandmateriaal voor Gaza. Om 12:31 uur kregen we een melding van een gemiste oproep van een nummer beginnend met + 81 … Mikkel stuurde de boot op dat moment. De telefoon ging opnieuw met de boodschap dat we de Israelische wateren binnendrongen. Mikkel antwoordde dat we in internationale wateren waren en recht hadden op ongehinderde  doorvaart volgens maritieme wetten. De beschuldiging van verboden terrein werd herhaaldelijk herhaald, waarop Mikkel de boodschap herhaalde dat we in internationale wateren voeren. Dit duurde ongeveer een half uur, terwijl de Awda op 42 zeemijlen van de kust van Gaza was.
Voorafgaand aan het begin van deze laatste etappe kregen we twee dagen training in geweldloze actie en bereidden we ons voor op een Israelische aanval op onze boot. Kwetsbare personen, vooral mensen met medische aandoeningen, moesten aan de achterkant van het bovendek zitten met hun handen op de tafel aan dek. Leider van deze groep was Gerd, een 75-jarige Noorse ex-topsporter en ze werd bijgestaan door Lucia, de Spaanse verpleegster in haar groep.

(lees de rest van het verhaal hier, of de oorspronkelijke Engelse tekst hier)

1 opmerking:

Anoniem zei

Heel indrukwekkend Maarten Jan. Bedankt.

Zaplog is al bijna een maand plotseling uit de lucht (?!) Ik kan het dus helaas niet plaatsen. Weet iemand wat er aan de hand is met zaplog?

Herman

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...