dinsdag 7 augustus 2018

Israel geeft toe dat het twee leden van Hamas doodde op grond van onjuiste waarneming

Abd al-Hafez Silawi
Updated. Israelische artillerie heeft dinsdagmorgen twee granaten afgevuurd op een militaire post van de Ezzedin al-Qassam militie van Hamas, zo hebben getuigen gemeld.  Daarbij werden twee mannen gedood. De twee waren Ahmed Murjan en Abd al-Hafez al-Silawi, allebei 23 jaar en lid van de Qassam brigades. Ze werden ter plekke dood verklaard. Israel verklaarde dat zij hadden gevuurd op de Israelische troepen. Dat kon niet onafhankelijk worden bevestigd.
Sterker: Hamas verklaarde later dat de twee deelnamen aan een oefening waarbij ook hoge leden van Hamas aanwezig waren. Hamas gaf een video vrij waarop te zien was dat tijdens de oefening een schietoefening werd uitgevoerd op een vast doel. Israelische militairen interpreteerden dat als vuren op de Israeli's en schoten de schutters van Hamas met twee tankgranatan dood. Woensdag gaf het leger zijn fout toe, zonder overigens excuses te maken of een schadeloosstelling toe te kennen. Dat doet Israel niet  bij Palestijnen.
Terwijl dit incident plaats vond waren onderhandelingen via Egypte over een bestand in Gaza nog steeds aan de gang. Het dodental in Gaza sinds 30 maart bereikte het aantal van 167.

3 opmerkingen:

Gennadi zei

Op de site van ynet staat een filmpje waarin iedereen kan makkelijk zien dat een van de bandieten opende vuur richting Israel.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Het is geen filmpje. Er is een soort foto te zien waarop alleen iemand die de IDF tegen elke prijs wil geloven twee figuren kan herkennen die misschien wel of misschien niet op de Israelische soldaten hebben geschoten. Ik wil niet zeggen dat zo'n suicidale daad nooit voorkomt, maar dit bewijst helemaal niets.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Het wasa een schietoefening van Hamas, waarbij werd gemikt op heel andere doelen. Israel heeft toegegeven dat het die fout heeft geïnterpreteerd en dus voor niets twee leden van Hamas heeft doodgeschoten. Heeft het excuses gemaakt en compensatie aangeboden? Nou, nee, grapje van mijn kant. Het blijven natuurlijk gewoon Palestijnen, terroristen dus, die Israel ten allen tijde mag doodschieten. https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/idf-admits-it-misinterpreted-gunfire-from-hamas-post-struck-back-in-error/

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...