vrijdag 17 augustus 2018

Boze kolonisten vernielen 200 olijfbomen en een bulldozer, beschadigen 40 auto's

Israelische kolonisten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag 200 olijfbomen vernield in het dorp Luban al-Sharkiye ten zuiden van de stad Nablus op de Westoever. Ghassan Daghlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit de activiteiten van de nederzettingen monitort, zei dat de bomen toebehoorden aan Na'il 'Awaise. De boer ontdekte de schade in de ochtend.
Kolonisten van de nederzettingen Yitzhar en Eli staken diezelfde donderdagavond een Palestijnse bulldozer in brand die van het dorp 'Urif naar Asira Al-Qibliya reed., nadat ze eerst in "Urif een steenfabriek hadden aangevallen. De verbrande bulldozer behoorde toe aan 'Issa Makhlouf.  
Op de weg van Nablus naar Tulkarm gooiden kolonisten diezelfde avond stenen en flessen naar Palestijnse auto's. Daarbij werd een 40-tal auto's beschadigd en liepen een paar passagiers lichte verwondingen op. 
Kolonisten uit de nederzetting Ahiya vielen in het dorp Jalud intussen het oostelijke deel aan van het dorp en probeerden een huis in brand te steken. Er braken gevechten uit, waarbij het leger optrad, de Palestijnen verjoeg en de kolonisten in veiligheid bracht. Ook blokkeerden kolonisten volgens een verslaggever van Ma'an News donderdag laat diverse wegen, waaronder de wegen bij Huwwara,  het kruispunt bij Jit en het checkpoint Za'atara.
De aanvallen van de kolonisten hadden te maken met de dood van een 40-jarige koloniste uit de nederzetting Havat Gilad, die overleed  nadat zij donderdag was aangereden door een Palestijnse taxi. Aanvankelijk werd dit ''een ramaanval'' genoemd. De 63-jarige taxichauffeur vluchtte en meldde zich vervolgens bij de Palestijnse politie, waar hij uitlegde dat het een verkeersongeluk was en dat hij gevlucht was uit angst voor de kolonisten. De Israelische politie kwam later ook tot de conclusie dat het een verkeersongeluk was geweest.
Dat niemand optrad tegen het geweld van de kolonisten is gebruikelijk op de Westoever. Volgens de Oslo-akkoorden mag de Palestijnse politie niets ondernemen tegen de kolonisten. En de Israelische politie treedt  gewoonlijk alleen op tegen de Palestijnen.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...