donderdag 9 augustus 2018

CIDI en Nederlandse media slaan modderfiguur bij het verslaan van gebeurtenissen in Gaza


De resten van het vijf verdiepingen tellende Said Mishal cultuurcentrum in Gaza stad.  

Israel heeft donderdagmiddag met luchtaanvallen via drones een cultureel centrum van vijf verdiepingen verwoest in Gaza stad, bij het Shati kamp. Er werden tenminste 10 raketten op afgevuurd. Het Said Mishal  gebouw viel volledig in puin. Er vielen 18 nieuwe gewonden bij deze aanval.  
De reden voor de aanval is niet helemaal duidelijk Mogelijk was het een Israelische represaille voor het feit dat eerder op de dag voor het eerst een raket vanuit Gaza de stad Beer Sheba (40 km verderop) bereikte en daar wat schade aanrichtte aan onder meer geparkeerde auto's.
Eerder woensdag werden een 30-jarige man, en een 23-jarige hoogzwangere vrouw en haar anderhalf jaar oude dochtertje gedood bij een Israelisch bombardement, terwijl haar man zwaar gewond raakte. Hij ligt in coma.
 Wat opnieuw verbaast bij dit soort gebeurtenissen is de absoluut ontoereikende berichtgeving over de gebeurtenissen door de Nederlandse nmedia. Neem bijvoorbeeld de NOS.
Ze hebben daar totaal geen idee dat de sleutel tot de gebeurtenissen iets te maken heeft met de volgorde van de gebeurtenissen. De zaak begon met het doodschieten, dinsdag van twee leden van Hamas door Israel. Israel dacht dat de twee op Israelische militairen hadden geschoten, maar gaf woensdag toe dat dit verkeerd gezien was, zodat de twee dus voor niets waren gedood. Dit gebeurde terwijl Egypte tussen Israel en Hamas onderhandelde over een bestand.
Het volgende was dat Hamasleden woensdag klaarblijkelijk schoten afvuurden op een Israelisch voertuig aan de grens. Israel voerde in antwoord daarop bombardementen uit, waarbij de vrouw, haar dochtertje en de 30-jarige man werden gedood. Daarna begon Hamas met zijn bombardement. De NOS heeft deze volgorde totaal niet door. Het legt niet alleen in het geheel deze verbanden niet, maar vermeldt ook alleen terloops dat ''volgens de Palestijnen'' ook een vrouw (anderen worden niet genoemd) omkwam bij het bombardement. Alsof de doden niet juist de oorzaak van de raketbeschietingen door Hamas waren. In de reportage wordt vervolgens zwaar de nadruk gelegd op  het leed van de mensen in Israel die moesten schuilen voor de mortieren en raketten. Dat is blijkbaar ernstiger dat dat van de familie van de omgekomen vrouw en kleuter die de resten bijeen moesten rapen en het bloed van de muren en het plafond moesten afpoetsen. 
Het CIDI maakt het nog erger. Deze instantie die zoals haar naam zegt, wordt geacht ''informatie'' over Israel te brengen, meldde dinsdag dat Israel ''twee terroristen van Hamas'' doodde, die op Israelische troepen hadden gevuurd. Dat van die ''terroristen die op Israeli's hadden geschoten'' werd nooit gerectificeerd, hoewel Israel later zelf wel toegaf dat ze op een oefendoel mikten en ten onrechte waren doodgeschoten. Een dag later deed het CIDI de hele rakettenregen van Hamas vervolgens af als een wraakoefening voor het doden van ''deze twee terroristen''. Ook het CIDI meldde alleen terloops dat er volgens de Palestijnen bij de Israelische bombardementen een vrouw was omgekomen (liet de peuter en de 30-jarige man weg) en legde geen enkel causaal verband.
Niet alleen kloppen de elementaire feiten die het CIDI geeft dus niet, maar ook doet het geen enkel moeite te begrijpen, laat staan uit te leggen, wat er aan de hand was. Het weet blijkbaar niet dat Hamas deze rakettenregenstrategie enkele weken geleden voor het eerst weer inzette, en toen ook bekend maakte dat het de enige manier is  om te proberen Israel te verhinderen vrijelijk alles maar plat te gooien en mensen naar de andere wereld te bombarderen. Maar misschien ook is de gedachte dat die rakettenregen een afweerstrategie van de Palestijnen zou kunnen zijn, voor het CIDI gewoon een beetje te hoog gegrepen. Daar komen ze waarschijnlijk niet verder dan de gedachte dat het afschieten van raketten nu eenmaal hoort bij het ''het terreurnetwerk Hamas'' omdat zoiets de aard van het beestje is. 
Je kan je afvragen wie er eigenlijk bevooroordeeld is, mensen die proberen de logica van de gebeurtenissen proberen te achterhalen en te beschrijven, of het CIDI dat daartoe niet in staat is en zulke mensen een vijandige houding ten opzichte van Israel toeschrijft.
 De strategie van Hamas is overigens niet zonder risico, maar ook niet zonder resultaat. Het feit dat er over een staakt-het-vuren werd gepraat heeft er rechtstreeks mee te maken. Maar of dat er nog gaat komen blijft voorlopig na de gebeurtenissen van de afgelopen twee dagen de vraag.    

1 opmerking:

Jaap Hamburger, Broek in Warterland zei

Op de chronologie komt het aan, op de context en en op de details. Anja Meulenbelt heeft een nuttig boek geschreven over de chronologie: 'Oorlog als er vrede dreigt'. Lijkt mij precies van toepassing hier.

Israelische leger doet inval bij zeven mensenrechten- en civiele hulporganisaties

  Het Israelische leger heeft donderdagmorgen in alle vroegte in een verdere escalatie van het conflict met zeven Palestijnse mensenrechten-...