woensdag 22 augustus 2018

Israelisch hooggerechtshof verdubbelt een straf maar maakt het er niet veel beter op

Screenshot van opname op bewakingscamera kort nadat de tiener is doodgeschoten. (Foto Defense for Children)

Weet iemand het nog? Op 15 mei 2014, Nakba-dag, werden in Beitunia, net buiten Ramallah, ongeveer een uur na elkaar twee jongens doodgeschoten die daar alleen maar, geheel alleen, liepen op een leeg plein. De Palestijnen beschuldigden een eenheid van de grenspolitie die was ingezet om rellen tegen te gaan. Maar die verklaarde dat er alleen met ''rubberkogels'' was geschoten.
Hasbara-types, onder wie de vroegere Israelische ambassadeur in de VS, Michael Oren, maakten zich vrolijk want de dood van de twee was alleen maar ''gespeeld''. Net doen alsof, weet je wel, Pallywoord? Totdat de ouders van een van de twee, Nadim Nuwara (17), een kogel vonden in zijn met bloed besmeurde schoolrugtas. Een vergelijking van videobeelden (onder meer door de groep Forensic Architecture), een autopsie, en ballistische tests, leverden uiteindelijk een beschuldiging op jegens de politieman Ben Deri voor één van de moorden.  Bij de andere jongen, de 16-jarige Mohammed Abu Thahir werd geen kogel gevonden. Die moord werd dus nooit onderzocht.
In april van dit jaar werd ex-politieman Ben Deri, die de set rubberkogels voor een klip scherpe munitie verwisselde en bewust mikte, na een ''plea bargain'' (een schuldbekentenis in ruil voor strafvermindering) na vier jaar eindelijk veroordeeld.
Niet voor moord, en zelfs niet voor doodslag, maar voor ''het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel en dood door schuld''. Hij kreeg negen maanden gevangenisstraf en moest de familie Nuwara 50.000 shekel betalen. Siam Nuwara, de vader van Nadim, was razend en noemde het een ''belachelijk vonnis''.
Ben Deri
En zie, blijkbaar was het dit keer zelfs voor de Israelische justitie toch wat aan de milde kant. Er werd beroep aangetekend en vorige week besloot het hooggerechtshof de straf van Deri te verdubbelen tot 18 maanden. Omdat het ging om de ''waarde van het menselijk leven'' en omdat het ''volstrekt onacceptabel was dat iemand het recht in eigen hand nam en besloot lichamelijk letsel toe te brengen terwijl er geen gevaar dreigde'', aldus de redenering van opperrechter Sohlberg.       
 Anderhalf jaar voor moord (en mogelijk twee, want Ahmed Abu Thahir kwam op dezelfde manier om), is natuurlijk nog steeds ontzettend belachelijk. Vergelijk het met een zaak die dezer dagen wordt beoordeeld door het militaire hof van beroep tegen de Palestijn Hamza Fa'iz die in 2015 bij een bushalte een koloniste in de rug stak en zwaar verwondde. Hij werd in mei van dit jaar veroordeeld tot 14 jaar wegens ''ernstige geweldpleging en het illegaal bezitten van een wapen''. Maar hij werd, in overeenstemming met de gangbare rechtspraktijk,  vrijgesproken van poging tot moord, omdat hij maar één steek had toegediend. Het vonnis deed kreten van afschuw oprijzen uit de gelederen van de kolonisten,  omdat deze ''terrorist'' er met zo'n lichte straf vanaf kwam. Vandaar dat de Advocaat-generaal in beroep is gegaan in de hoop dat Fa'iz alsnog veroordeeld wordt voor poging tot moord. En dat hij dan een passende straf krijgt, natuurlijk.     
  Hamza Fa'iz voor de rechters in mei 2018 (Foto YNet)

Geen opmerkingen:

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...