dinsdag 21 augustus 2018

Veertien maanden voor broer Ahed Tamimi

Waed Tamimi (Foto familie Tamimi)
Waed Tamimi, te broer en de zoon van de in juli na acht maanden vrijgelaten Ahed en haar moeder Nariman Tamimi  uit Nabi Saleh op de Westoever, is maandag tot 14 maanden gevangenisstraf veroordeeld  wegens het gooien van stenen. Of hij dat werkelijk heeft gedaan doet niet zoveel ter zake. De Israelische militaire rechters die hem veroordeelden, veroordelen sowieso 99,97 procent van alle mensen die voor hen verschijnen.
Waed Tamimi, 22, werd in mei gearresteerd. De militaire rechters vonden hem maandag schuldig aan deelname aan een ''gewelddadige ongeregeldheid'' een term waarmee de Israeli's vaker Palestijnse demonstraties aanduiden. Een Israelische politieman zou daarbij licht zijn gewond door een steen die naar zijn auto werd gegooid.
Volgens het persbureau AFP, dat een document van de rechters onder ogen kreeg, werd de straf gegeven na een zogenoemde ''plea bargain'', een schuldbekentenis in ruil voor een vermindering van straf. Dat is voor Palestijnen gewoonlijk de enige mogelijkheid om te vermijden dat ze een nog zwaardere straf krijgen.

Bassam Tamimi, de vader van Waed en Ahed, noemde de zaak tegen zijn zoon een kwestie van verhaal halen. ''Ik beschouw dit als het nemen van wraak op de familie. De straf is in geen verhouding tot de aanklacht.''
Ahed Tamimi zat acht maanden uit omdat ze, nadat haar neef  Mohammed was neergeschoten met een rubberkogel in zijn gezicht, een officier een klap gaf die rondhing in de tuin van de familie. Haar meoder werd opgepakt omdat ze er een video van had gemaakt. Tot grote droefheid van Israel kreeg de zaak gigantisch veel belangstelling en werd Ahed een internationale beroemdheid.

Geen opmerkingen:

Israelische leger doet inval bij zeven mensenrechten- en civiele hulporganisaties

  Het Israelische leger heeft donderdagmorgen in alle vroegte in een verdere escalatie van het conflict met zeven Palestijnse mensenrechten-...