zondag 29 juli 2018

Ahed Tamimi en haar moeder na acht maanden vrijgelaten uit Israelische gevangenis

 (Foto Shehab News via Twitter)

Het 17-jarige Palestijnse meisje Ahed Tamimi uit Nabi Saleh is vandaag, zondag na acht maanden, samen met haat moeder Nariman vrijgelaten uit een Israelische gevangenis. Ze werden ingehaald door haar vader en verdere familie en ongeveer 200 mensen uit haar dorpje. Later op de dag gaf ze  een persconferentie.
Ahed werd in december in het midden van de nacht van har bed gelicht, nadat een video in Israel protesten had uitgelokt. Op de video was te zien dat ze een soldaat sloeg. Dat gebeurde nadat een uur eerder haar neefje Mohammed (15) van zeer korte afstand met een zogenoemde rubberkogel in zijn gezicht was geschoten. (Dat de soldaat Ahed kort daarvoor ook een tik had gegeven was overigens uit de door de Isarelische tv vertoonde video weggeretoucheerd). 
In wat overduidelijk een politiek proces was kreeg Ahed van de militaire rechter acht maanden gevangenisstraf en een boete van 5.000 shekel (ongeveer 1.000 euro). Haar moeder, die een dag later werd opgepakt toen ze kwam vragen waar haar dochter bleef, kreeg hetzelfde.Moeder en dochter hebben ongeveer net zo lang in de gevangenis gezeten als de soldaat Elior Azaria die in Hebron een gewonde op de grond liggende Palestijn vermoordde 
Ahed werd een symbool van het Palestijnse verzet. Enkele dagen geleden werd bij Bethlehem op de Israelische ''apartheidsmuur'' een groot portret van haar geschilderd, naast een beeltenis van de in Gaza doodgeschoten verpleegster Razan Najjar. Twee Italianen die het portret hadden getekekend werden door de Israeli's gearresteerd en uitgewezen. 

Geen opmerkingen:

Israel: angst voor eigen militie van fascistische minister Ben Gvir

Ben Gvir (Wikipedia)  In Israel is opwinding ontstaan over het voornemen van minister Itamar Ben Gvir van NationaleVeiligheid om een '&#...