donderdag 26 juli 2018

Israelische krant ontslaat tekenaar wegens cartoon

The Jerusalem Report, een magazine die door de krant Jerusalem Post wordt gepubliceerd, heeft een cartoonist de laan uitgestuurd. Het is Avi Katz, die het trotse selfie van premier Netanyahu en diens  aanhang na het recente aannemen van de natiestaatwet aangreep om er een parodie op te maken maar analogie van George Orwell's ''Animal Farm''. Het feit dat Joden en anderen in de wet ongelijk worden behandeld inspireerde hem om de beroemde strijdkreet van Orwell's varkens, ''All animals are equal but some are more equal than others'', te citeren. De Jerusalem Post vond het niet grappig. Katz was ''een freelance cartoonist was en op grond van redactionele overwegingen was besloten de relatie met hem niet voort te zetten'', zei de krant
Dat is dus Israel. Vroeger waren Joden beroemd om hun relativerende gevoel voor humor. Maar deze  reactie op wat volgens mij een ijzersterke cartoon is, geeft nog eens aan dat humor een schaars artikel is geworden in de huidige Joodse staat. De Vakbond van Journalisten heeft overigens bezwaar aangetekend. Hieronder het voorbeeld voor de tekening :

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Kan iemand zich nog de wereldleiders herinneren die gezamelijk arm in arm marcheerden voor het vrije woord en de vrije pen na de aanslag op de cartoonisten van Charlie Hebdo in Parijs, hier met Netanyahu zwaaiend. Hetzelfde land waarin een dichteres 5 maanden gevangenisstraf krijgt opgelegd vanwege een dichtregel. Een dichtregel ja, en nu legt een Iraëlische krant een cartoonist het zwijgen en een 'berufsverbot' op. Hoeveel meer is ervoor nodig om je te vervreemden van verstandige mensen waar ook ter wereld. Oh wacht even, er is net een wetsvoorstel bekrachtigd dat joden exclusief tot het uitverkoren volk maakt in Palestina en het inheemse Palestijnse volk tot 'n groep die er niet toe doen terwijl ze er al generaties lang wonen en terwijl het bij de joden heel vaak om geïmporteerde zionisten gaat die al decennia geleden vertrokken waren maar nu mogen terukeren om Palestijnse grond en Palestijnse huizen in te pikken. Wanneer je er geen satire in ziet die erom vraagt geparodieërd te worden moet er een steekje aan je los zitten. Je moet dan niet verbaasd opkijken wanneer je collectief, als volk, als krant, als land behandeld zult gaan worden als een mokkend kind, 'n individu met een stoornis in het autistisch spectrum met schizoïde neigingen en narcistische trekken, een anti-sociale persoonlijkheid met een progressieve ziekte. Iedere keer dat je denkt dat het niet erger kan blijken ze in Israël geen andere grens te kennen dan waar zij ophouden. Dat mag je niet belachelijk maken. Er zijn grenzen.

Anoniem zei

jim
jim.sneglov@gmail.com

Of je het nu plaatst of niet. Bedankt voor je niet aflatende aandacht en informatie over de mensonterende toestanden waarmee Palestijnen nog steeds te maken hebben.

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...