woensdag 25 juli 2018

Israel sloopt opnieuw in Bedoeïengemeenschap bij Jeruzalem

Sloop in Jabal al Baba. (Foto's IMEMC) 
 
Israelische troepen en een ploeg slopers zijn woensdagmorgen het Bedoeïenendorpje Jabal al Baba binnengedrongen en hebben daar een creche en een centrum voor vrouwen gesloopt. Van tevoren werd de omgeving van het dorpje afgezet en werden de inwoners die bezwaar aantekenden aangevallen.
Jabal al Baba is een nederzetting va de Jahalin Bedoeïenen dat ligt in de  buurt van Jeruzalem, net als Khan al Ahmar, en Abu Nuwar. Het gebied wordt het ''E1 gebied'' genoemd. Dat is een stuk land tussen de stad en de grote, diep in de westelijke Jordaanoever doordringende nederzetting Ma'ale Adumim, die Israel wil bebouwen met  nieuwe nederzettingen. Op die manier worden stad en nederzettingen dan een aangesloten Joods gebied, dat de Westoever definitief in tweeën deelt.  De Bedoeïenennederzettingen dienen daartoe te verdwijnen.


Begin juli leek Khan al Ahmar van de aardbodem te verdwijnen. Maar dat is nog even uitgesteld. (Foto Activestills.org)

 Khan al Ahmar heeft onlangs te horen gekregen dat het in zijn geheel zal worden afgebroken, inclusief de met EU gelden opgebouwde school, waar alle kinderen uit de buurt les krijgen. Militairen en personeel waren al het dorp binnengedrongen en allerlei vertegenwoordigers van EU landen (overigens niet van Nederland) waren toegesneld. Maar de sloop is onlangs  hangende een zaak voor het hooggerechtshof  (die vermoedelijk kansloos is) even uitgesteld. Khan al Ahmar is intussen wel grotendeel van de buitenwereld geïsoleerd en de toegangsweg is verbreed zodat bulldozers er makkelijker kunnen komen.
In Abu Nuwar werden, zonder veel publiciteit, in dezelfde tijd negen huizen/onderkomens gesloopt. Jabal al Baba heeft in het verleden ook meermalen sloopacties van de autoriteiten moeten ondergaan. De dorpen zijn gedoemd en de protestacties van diverse EU landen zijn als gewoonlijk totaal ineffectief en vooral alleen maar symbolisch. (Het verhaal van de gemeenschappen van de Jahalin Bedoeïenen wordt hier uitgebreider verteld)

1 opmerking:

JaapHamburger zei

1948 in 2018.

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...