dinsdag 10 juli 2018

Israel sluit Kerem Shalom doorgang naar Gaza

Kerem Shalom, gezien van de kant van Gaza (Foto Flash90)

Israel heeft maandag de voornaamste doorgang voor commerciële goederen naar Gaza gesloten en tegelijkertijd de visserijzone ingekrompen van 9 naar 6 mijl. De zone die regelmatig van omvang wisselt, was onlangs weer uitgebreid naar 9 mijl.
De maatregelen werden aangekondigd door premier Netanyahu tijdens een bijeenkomst met de Knesset fractie van zijn partij, de Likud. De Israelische regering nam de maatregelen uit frustratie over de voortgaand branden aan de grens met Gaza door vliegers en ballonnen met brandende staarten. Volgens Israel heeft het al tegen de 3.000 hectare aan bebossing en oogsten verloren door de branden.
Ook minister van Defensie Liebermann zei dat Israel dit niet langer wil laten voortduren. Israel wil geen nieuwe confrontatie, zei hij, maar de manier waarop Hamas zich gedraagt dreigt uit de hand te lopen. ''En dan zal Hamas de prijs moeten betalen,'' voegde hij eraan toe, ''een veel hogere prijs dan in 2014.''  Het jaar 2014 was het jaar van de operatie Defensive Shield waarbij ruim 2.500 mensen werden gedood, onder wie 551 kinderen en ruim 100.000 mensen dakloos werden door de enorme verwoestingen die Israel in Gaz aanrichtte.

In een verklaring zei het Israelische leger dat Kerem Shalom, de commerciële doorgang, alleen open zou houden  voor speciale humanitaire goederen.
De speciale VN gezant voor het 'vredesproces', Nikolai Mladenov, sprak zijn verontrusting uit over de sluiting. De Palestijnse Autoriteit noemde het een collectieve bestraffing en dus een oorlogsmisdaad. 

Geen opmerkingen:

Israel: angst voor eigen militie van fascistische minister Ben Gvir

Ben Gvir (Wikipedia)  In Israel is opwinding ontstaan over het voornemen van minister Itamar Ben Gvir van NationaleVeiligheid om een '&#...