vrijdag 6 juli 2018

Sloop dorpje Khan al Ahmar even opgeschort

 (Foto Ma'an News)
 Voor wie zich afvraagt of het Bedoeienendorpje Khan al Ahmar bij Jeruzalem al gesloopt is, en zo nee waarom niet: Anat Baron, een rechter uit het Israelische hooggerechtshof, heeft de sloop vrijdag  stilgelegd na een een urgent verzoekschrift van advocaat  Ala'a Mahajna namens bewoners van het dorp. In het verzoekschrift, dat Mahajna donderdagavond om 10 uur indiende, vroeg hij om een reactie van de staat op een plan van de bewoners om het dorp een status te verlenen. 
Rechter Baron heeft de staat tot 11 juli de tijd gegeven te antwoorden. Tot zolang zijn de sloop en uitwijzing van de inwoners opgeschort. Volgens de krant Haaretz is de staat niet verplicht te antwoorden. Als zij dat niet doet, zal het hof beslissen wat er met het verzoek moet gebeuren. 
Waarschijnlijk is het vooral een typisch Israelisch juridisch schimmenspel. Het hof heeft namelijk in mei al besloten dat het dorp mag worden gesloopt volgens de Israelische wet, die hier keihard botst met de internationale wetten.
Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italie en Spanje hebben donderdag een urgent officieel protest ingediend tegen de sloop. Diplomaten van deze landen, plus ook diplomaten uit Zweden, Belgie, Noorwegen, Finland, Denemarken, Zwitserland en Ierland brachten donderdag een bezoek aan het dorp. Nederlandse diplomaten ontbraken. Nederland heeft ook niets van zich laten horen. De Nederlandse ambassadeur heeft heel goede relaties met de regering Netanyahu. Waarschijnlijk wil Nedrland dat niet op het spel zetten voor zoiets onbelangrijks als het onwettig slopen van een Bedoeienendorpje.

Geen opmerkingen:

Een aanslag in Jeruzalem en tien Palestijnse doden sinds dinsdag

Aanslag in  Jeruzalem. (Wafa) Twee Palestijnse schutters hebben donderdagmorgen in Jeruzalem bij een aanslag drie mensen doodgeschoten en ze...