zaterdag 21 juli 2018

Situatie in Gaza escaleert: één Israeli en vier Palestijnen gedood, massale bombardementen

 (Foto AFP)

 Updated (zie onderaan). Israelische soldaten hebben vrijdagavond ten oosten van Gaza stad Mohammad Sharif Badwan, 27, doodgeschoten terwijl hij deelnam aan de protesten van de Grote Mars van de Terugkeer. Badwan was een lid van de Ezzedin al Qassam Brigades van Hamas. maar hij nam ongewapend deel aan de protesten bij het hek.
Dr. Ashraf al-Qedra, woordvoerder van het ministerie van Gezondheid zei dat er vrijdag ook 120 gewonden waren. Onder hen was een journalist, Zaki Awadallah, die ten oosten van Gaza stad door het Israelisdhe leger werd neergeschoten.
Badwan was het vierde Palestijnse slachtoffer van die dag. Eerder vielen er drie doden onder de gelederen van de Qassam Brigades nadat Israel een serie bombardementen uit had gevoerd op doelen van Hamas. Dat gebeurde nadat een Israelische militair zwaar gewond was geraakt tijdens een schietpartij aan het grenshek. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Israel voerde daarna drie series zware bombardementen uit, waarbij tenminste 25 doelen werden bestookt.
De drie Palestijnen, Sha’ban Rajab Abu Khater en Mohammad Riyad Abu Farhana uit Khan Younis, en Mahmoud Khalil Qishta uit Rafah werden in de eerste ronde gedood. Israel vuurde in die ronde raketten af op observatieposten van Hamas in Khan Younis en Rafah. Ook namen tanks en artillerie langs de grens aan de beschietingen deel.
Bij latere aanvallen meldde het Israelische leger het Brigade hoofdkwartier van Hamas in Zeitoun te hebben aangevallen en volledig verwoest, samen met munitieopslagplaatsen, trainingsterreinen, observatieposten, controle posten en het kantoor van de brigadecommandant. Nog weer wat later werd ook een brigadehoofdkwartier met de grond gelijk gemaakt in Khan Younis, volgens het Israelische leger.  Ook werd hier onder meer een werkplaats voor drones vernield, volgens de Israeli's. Vanuit Gaza werden drie raletten op Israel afgechoten, waarvan er twee werden onderschept en één in op een leeg stuk grond landde.

Premier Benjamin Netanyahu hield vrijdagavond een speciale bijeenkomst met minister van Defensie Avigdor Lieberman, stafchef Gadi Eisenkot, het hoofd van de Shin Bet inlichtingendienst Nadav Argaman en andere militaire kopstukken in het legerhoofdkwartier in Tel Aviv om de situatie te overzien. Israel vindt de aanval op de militair buitengewoon ernstig (de spelregel is nu eenmaal dat alleen Palestijnen mogen worden gedood en geen Israeli's, AbuP,) maar het weet nog niet goed wat precies te doen.
Deze ochtend had minister van Defensie Lieberman nog gedreigd met een nieuwe aanval op Gaza als de vuurvliegers en vuurbalonnen niet zouden stoppen. Een aanval die veel pijnlijker zou zijn dan die van 2014 waarin 2.500 mensen werden gedood, meer dan 10.000 gewond raakten en ruim 100.000 mensen dakloos werden, volgens hem. Later op de dag  werd echter gezegd dat Israel niet aanstuurt op een nieuwe oorlog, althans niet één waarbij grondtroepen worden ingezet. Update: Het laatste nieuws van zaterdagavond laatis dat er opniewu een staakt het vuren is bereikt, bemiddeld door de VN en Egypte. Opnieuw was het alleen Hamas dat dit bekendmaakte. Israel liet, net als een paar dagen geleden bij het vorige ''bestand'', niets van zich horen.

2 opmerkingen:

Jaap Bosma zei

Mondoweiss meldt dat de Israëlische soldaat door een Palestijnse scherpschutter gedood werd, maar ook:
"Hold on. If you read down to the 20th paragraph [in the NYT], you eventually learn that a day earlier, Israel had killed a Hamas “militant” in southern Gaza. You didn’t read it in the Times, but Hamas immediately denounced what it called a “cold-blooded crime” and promised retaliation."
https://mondoweiss.net/2018/07/parrots-israeli-brigadier/

Anoniem zei

Overgenomen op: http://zaplog.nl/zaplog/article/situatie_in_gaza_escaleert

Herman

Netanyahu wil de vrije hand houden in Gaza, UNRWA heeft het breekpunt bereikt

Volgens een peiling van de krant Ma'ariv zakt de partij van Netanyahu naar 18 zetels als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Smot...