maandag 30 juli 2018

Israel houdt de ''Flotilla'' opnieuw tegen

 (Foto Freedom Flotilla Coalition)

De Israelische marine heeft zondagmiddag het scheepje ''al-Awda'' van de Freedom Flotilla Coalition dat met een lading solidariteit en ook wat medicijnen op weg was naar Gaza gestopt en opgebracht naar de Israelische haven Ashdod. Dat stoppen gebeurde in de internationale wateren, op 49 zeemijlen van de kust, en dat was dus in strijd met het internationale recht. Zoals de hele nu al 12 durende blokkade van de Gazstrook, waaronder de zeeblokkade die de Awda trachtte te doorbereken, illegaal is. Israel houdt zich, zoals bekend, niet erg aan de internationale wetten.
De Awda (Terugkeer) had 22 man aan boord, onder wie mensen uit  Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Israel, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Spanje, Zweden, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Het voer onder de Noorse vlag. De Awda wordt gevolgd door het Zweedse zeilscheepje Freedom, dat ook medicijnen aan boord heeft, en mensen uit verschillende windstreken. Het wordt vandaag of morgen bij de kust van Gaza verwacht. Het zal ook wel worden geënterd.
De twee boten werden gevolgd door twee nog kleinere bootjes die vanuit Scandinavië met de twee grote Duitsland en Nederland aandeden en vervolgens binnendoor voeren door België en Frankrijk en in Palermo afhaakten. De grote twee voeren buitenom en deden na Nederland, havens in Engeland, Frankrijk, Spanje en Italië aan.
 “De Freedom Flotilla Coalition'' heeft na het opbrengen van de Awda een beroep gedaan op de Noorse regering en andere regeringen om tussenbeide te komen om van Israel te eisen dat de veiligheid van de opvarenden wordt gegarandeerd, dat de goederen in Gaza worden afgeleverd en de blokkade na 12 jaar eindelijk eens wordt wordt opgeheven. De Nederlandse ''Gaza Flotilla Coalitie'' deed een vergelijkbaar beroep op de Nederlandse regering, met steun van een aantal fracties in de gemeenteraden van Amsterdam en Rotterdam, steden die de Flotilla aandeed.
Het effect zal echter vermoedelijk uitblijven. De internationale gemeenschap, althans de Westerse wereld, vindt de blokkade geen probleem en heeft er blijkbaar geen moeite mee dat de Gazastrook al jarenlang collectief wordt gestraft, dat twee miljoen mensen daar zitten opgesloten, dat de helft werkloos is, driekwart onvoldoende te eten heeft en dat de grond en het grondwater er grondig zijn vervuild. Misschien is het wachten op het jaar 2020. Volgens de VN wordt de Strook dan door de totale verwaarlozing definitief onleefbaar. Misschien is een Flotilla zinloos en moet Gaza eerst officieel tot rampgebied worden verklaard.   

Geen opmerkingen:

Zeven doden en drie gewonden bij aanval op synagoge in Oost-Jeruzalem

Bij een aanval op de bezoekers van een synagoge in bezet, oostelijk Jeruzalem zijn vrijdagavond zeven mensen doodgeschoten, terwijl er tenmi...