vrijdag 20 juli 2018

Israel weigert Nederlandse activiste Lydia de Leeuw de toegang

Lydia de Leeuw (foto Somo)
De Israelische minister van Publieke Veiligheid, Gilad Erdan (Likud), en zijn collega van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri (Shas) hebben vrijdag de Nederlandse activiste Lydia de Leeuw de toegang tot Israel geweigerd.  Dat meldt de site van Arutz 7, het tv kanaal van de kolonisten.
Volgens Erdan heeft De Leeuw, ''meermalen meegewerkt aan BDS activiteiten, werkt ze aan het delegitimeren van Israel en heeft ze bij verschillende gelegenheden opgeroepen tot een boycot van Israel''. 
Nu wil het toeval dat ik Lydia de Leeuw vrij goed ken. Ik weet  dus dat dit voor vrijwel honderd procent bullshit is. Zij is een criminoloog, werkte voor mensenrechtenorganisaties in het Midden Oosten (waarvan vier jaar in Palestina, twee jaar in Nablus en twee jaar in Gaza). Ze is tegenwoordig onderzoeker bij de Stichting SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen).
Ze is daarnaast lid van het bestuur van de Stichting Kifaya die samenwerkt met organisaties in Gaza die zich bezighouden met de rehabilitatie en verzorging van gewonden en invaliden. Ze moet daarvoor Gaza in kunnen. Ze zou dus onverstandig bezig zijn geweest  als ze voor BDS campagne had gevoerd. Ze heeft het dan ook bij mijn weten ook nooit heeft gedaan, al is ze er geen tegenstander van.
De heren Erdan en Deri geven met hun oordeel te kennen dat hun inlichtingenwerk knudde is en dat  op deze manier elke criticus van Israel  de één of andere dag de kans loopt op de luchthaven Ben Gurion te worden teruggestuurd. Lastig voor hulpverleners en onderzoekers, maar dat is waarschijnlijk precies de bedoeling. Israel werkt op deze manier keihard aan zijn eigen  isolement.

Geen opmerkingen:

Alaa Abdel Fatah heeft onze hulp nodig

Het is waarschijnlijk veel mensen ontgaan dat ik een hele tijd niets over Egypte heb geschreven. Daar waren twee redenen voor. In de eerste ...