donderdag 5 juli 2018

Gaza: Jongen van 16 overlijdt aan verwonding die hij opliep op 14 mei

Het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad heeft woensdag bekend gemaakt dat daar de 16-jarige Mahmoud Majid al-Gharabli, is overleden. De jongen was op 14 mei gewond geraakt door een Israelische kogel in het hoofd. Dat gebeurde tijdens de betogingen van de Grote Mars van de Terugkeer die die dag onder meer gericht was tegen de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Het aantal doden van de schietpartij van die 14e mei moet intussen  ergens in de buurt van de 70 liggen, of mogelijk hoger.  Het totaal aantal doden sinds 30 maart, de dag waarop de betogingen begonnen, ligt op 141 (mijn telling). Het aantal gewonden is ruim over de 14.000.

2 opmerkingen:

H26a1a zei

Volgens mijn telling zijn er 162 Palestijnse jongeren gedood. Ik heb gewoon de namen opgeschreven die bekend gemaakt zijn, inclusief de jongen die zich ver brand heeft, fathi harb, 20 jaar en de neef van Ahead tamimi, ezzadin abt el-hafeezh tamimi, 21 in de west bank. Het is denk niet onbelangrijk een lijst te maken van de gedoodde Palestijnen sinds 1967, sinds 1948 en sinds 1920. In mijn telling kom ik dan op 67.801 doden in totaal.

Abu Pessoptimist zei

H26a1a ,
Mijn telling ben ik gaan hanteren omdat iedereen een andere heeft en de persbureaus meestal te laag zitten. Ik geloof dat ik aardig in de pas loop met de VN (OCHA). Daarbij zijn dan niet ongelukken, zelfmoorden, of gebeurtenissen op de Westoever inbegrepen. Ik vermeld dat het gaat om doden in Gaza in het kader van de Mars van de Terugkeer.
Teruggaan tot 1920 lijkt me nogal link. Er gingen in die jaren ook Joden dood en voor het evenwicht lijkt het me gewenst dat aantal ook bij te houden. Bovendien zijn er later, in de jaren van de Nakba, meerdere moordpartijen geweest met honderden doden die vaak stilletjes in massagraven zijn gegooid, zodat de aantallen waarschijnlijk nooit kloppen. Ik vind het wel relevant om bij te houden hoe de verhoudingen sinds bijvoorbeeld 1967 waren. we hebben het dan over tienduizenden (inclusief de veldtochten in Libanon).

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...