vrijdag 6 juli 2018

Socialistische Internationale kiest voor BDS

De Raad van de SI bij de vergadering in juni. (Foto BDS beweging)

De Raad van de Socialistische Internationale (SI) heeft zich uitgesproken voor Boycot, Divestment en Sancties (BDS) om de Palestijns rechten te bevorderen en voor een ''totaal embargo op alle vormen van wapenhandel en militaire samenwerking met Israel''.  De SI deed dat op haar vergadering van 26 en 27 juni in het gebouw van de Verenigde Naties in Geneve, meldt de BDS beweging.
De Socialistische Internationale bestaat uit 140 politieke partijen. Daaronder zijn 35 partijen die in de regering zitten, zoals in Zuid Afrika, Argentinië, Spanje, Colombia, Portugal, Tanzania, Luxemburg, Roemenië, Irak en elders. Behalve de socialistische partijen in Spanje, Portugal en Luxemburg zijn ook andere West Europese socialistische partijen er lid van, zoals die in Frankrijk, België, Ierland en Oostenrijk. De Nederlandse PvdA en de Duitse SPD behoren niet meer tot de SI, het Britse Labour is ''waarnemer''. Ironisch genoeg zijn twee Israelische partijen nog wel lid: Arbeid en Meretz.
De SI sprak zich opnieuw uit voor het recht op zelfbeschikking van het Palestijnse volk en riep regeringen en organisaties op zich aan te sluiten  bij BDS. Zij veroordeelde verder krachtig Israels ''racistische wetgeving'' en sprak haar solidariteit uit met de Palestijnse burgers van Israel die ''blijvend onder een systeem van geïnstitutionaliseerde discriminatie leven''. 
Mahmoud Nawajaa, de Algemeen Coördinator van het Nationale Palestijnse BDS Nationale Commité, het leiderschap van de wereldwijde BDS beweging, noemde de oproep van de SI ''een waterscheiding'' en ''de belangrijkste oproep tot het uitoefenen van sancties tegen Israel sinds de BDS beweging in 2005 werd opgericht''.

2 opmerkingen:

Gennadi zei

Jij 'vergeet' alleen te melden dat Duitse SPD stapte uit SI in 2013 omdat zij vonden SI corrupt en ondemocratisch.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Ik ben niets vergeten. Ik wist niet wat de reden was dat ze eruit gegaan zijn. Maar ik heb vermeld dat ze geen lid meer waren en in zo'n geval kan je de achtergrond wel vermoeden. Hetzelfde geldt voor de PvdA, ook geen lid meer en waarschijnlijk ook omdat de koers hen niet meer beviel.

Israel: angst voor eigen militie van fascistische minister Ben Gvir

Ben Gvir (Wikipedia)  In Israel is opwinding ontstaan over het voornemen van minister Itamar Ben Gvir van NationaleVeiligheid om een '&#...