woensdag 11 juli 2018

Ierse Senaat steunt wet die import uit Israelische nederzettingen strafbaar maakt

Demonstratie in Dublin (Foto AFP)

De Ierse Senaat heeft woensdag zijn steun gegeven aan een wetsontwerp dat de import van goederen en diensten  uit nederzettingen in bezette gebieden waar ook ter wereld strafbaar maakt. Daaronder vallen ook de nederzettingen in de door Israel bezette gebieden. De wet werd aangenomen met 25 tegen 20 stemmen. 
De wet op de "Control of Economic Activity (Occupied Territories) Bill 2018" werd niet gesteund door de regering, die heeft geprobeerd hem tegen te houden, maar was in januari ingediend door een onafhankelijke senator, Frances Black, met steun van een aantal collega's, Hij kreeg steun van alle partijen, behalve de regeringspartij Fine Gael. 
De wet gaat nu naar het Lagerhuis, waar een nieuw debat en stemming wachten. Daarna zal hij, als hij wordt aangenomen, nog door verschillende stadia van revisie en amendering gaan. Als hij wordt aangenomen zal hij veel verder gaan dan de maatregelen die de EU heeft genomen. Die heeft alleen bepaald dat producten uit nederzettingen niet gelabeld mogen worden als afkomstig uit Israel. Op de naleving daarvan wordt overigens geen controle uitgeoefend en een foute vermelding is ook niet strafbaar.  
De Palestijnse Autoriteit toonde zich opgetogen.
Saeb Erekat,  de voornaamste onderhandelaar van president Abbas noemde het aannemen van de wet ''historisch'' en riep andere landen op hetzelfde te doen. Volgens hem ging het om een ''duidelijke boodschap aan de internationale gemeenschap en vooral de Europese Unie dat alleen praten over een twee- statenoplossing niet genoeg is zonder dat er concrete maatregelen worden genomen.''
Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken daarentegen zei dat de Ierse Senaat een 
''populistisch, gevaarlijk en extremistisch anti-Israel boycot initiatief heeft gesteund dat de kans op een dialoog tussen Israeli's en Palestijnen in gevaar brengt." Volgens het ministerie heeft de wet een ''negatieve invloed op het politieke proces in het Midden Oosten en zal hij de inkomsten schaden van veel Palestijnen die werken in de Israelische industriële zones die met de boycot te maken krijgen''. De Palestijnen zelf zullen vermoedelijk van deze tirade niet wakker liggen.  
De Ierse Senaat nam de beslissing overigens een dag nadat de ''Vervoersautoriteit van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag had besloten dat de vervoersconcessie voor buslijnen tot 2030 aldaar gegund gaat worden aan de busonderneming EBS. EBS is een dochter van de Israelische maatschappij Egged die met buslijnen (alleen voor Joden) vervoer regelt naar de nederzettingen in bezet gebied. Ierland nam nu juist tegen zoiets een wet aan. Maar Ierland is in ten opzichte van de menserechten blijkbaar een stuk progressiever dan Nederland.  

1 opmerking:

Anoniem zei

Overgenomen onderaan bij opmerkingen op: http://zaplog.nl/zaplog/article/walgelijk

Herman

Netanyahu gaat ten langen leste akkoord met uitstel, maar het is de vraag of dat genoeg is

Netanyahu heeft maandag in de loop van de dag besloten de voortgang van zijn wetgevend proces tijdelijk te stoppen, vermoedelijk tot na het ...