dinsdag 17 juli 2018

Israel aanvaardt wet die organisatie 'Breaking the Silence' weert uit scholen

Breaking the Silence in actie met een lezing voor scholieren. (Foto Flash/90)

De Israelische Knesset, het parlement, heeft een wet aangenomen die het de minister van Onderwijs  mogelijk maakt om organisaties die kritiek leveren op Israels militairen het recht te ontzeggen om op scholen op te treden. De wet werd dinsdag in  tweede en derde lezing aangenomen met 43 tegen 24 stemmen.  Volgens critici is het weer een nieuwe aanslag op de vrijheid van meningsuiting in Israel.
De wet is vooral gericht tegen Breaking the  Silence (Shovrim Shtikim), een organisatie van ex militairen die een boekje opendoet over de misdragingen van het Israelische leger in de bezette gebieden. Hij werd ingediend nadat een paar schoolhoofden een gebod hadden genegeerd van minister Naftali Bennett van Onderwijs om de organisatie niet op scholen toe te laten.
Breaking the Silence reageerde op de wet, die behalve door minister Bennett (HaBayit HaYehudi) ook was ingediend door zijn partijgenote Shuli Muallem, door te zeggen dat ''minister Bennett zo bang is voor  Breaking the Silence dat hij een wet heeft ingediend om de ‘de bezetting tot zwijgen te brengen'. De wet zal er niet in slagen de bezetting voor leerlingen te verbergen, maar toont hoe bang Bennett en zijn vrienden zijn voor hun  eigen ideologie. Als je wilt dat we ophouden, maak dan een eind aan de bezetting.'' 
Knessetlid Tamar Zandbergm (Meretz) toponde haar steun voor Breaking trhe Silence door te twitteren dat de organisatie niet tegen soldaten is, maar dat het soldaten ''zijn''.  
 Tijdens de behandeling van de wet werd er nog gauw een passage ingevoegd dat de wet ook geldt voor diegenen die bij buitenlandse organisaties propageren dat er politiek tegen Israel moet worden  opgetreden. Amir Ohana (Likud) bracht deze passage in. Hij was met name gericht tegen Hagai El Ad, de directeur van de mensenrechtenorganisatie B'Tselem die in 2016 in de Veiligheidraad pleitte voor het instellen van sancties tegen Israel.

1 opmerking:

JaapHamburger zei

Een wet, met het effect van groene zeep op een alreeds hellend vlak.

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...