dinsdag 17 juli 2018

Israel doet Gaza nog verder op slot, de spanning neemt toe

 Drones vuurde maandag raetten op okindefen in  Gaza die bezif warem met het oplaten van balonnen. (Foto IMEMC)

Israel heeft maandag besloten de Kerem Shalom doorgang naar Gaza, de enige doorgang voor commerciële goederen, nu ook te sluiten voor olie en gas. Andere goederen werden al sinds vorige week dinsdag tegengehouden. Alleen voedsel en medicijnen zullen er nog door mogen, maar alleen op een ''individuele basis''.  In het kader van de verdere verheviging van de collectieve straffen voor de Strook wordt ook de visserijzone nog verder verkleind: nu van 6 naar 3 mijl. Sinds vorige week was het al teruggegaan van 9 naar 6 mijl.
Collectieve straffen voor bezette bevolkingen zijn onwettig onder het internationaal recht, ze zijn een oorlogsmisdaad. Maar Israel trekt zich daar niets van aan en de internationale gemeenschap vindt het blijkbaar niet echt een probleem.
Volgens de Israelische minister van Defensie Avigdor Lieberman blijven de maatregelen in ieder geval tot komende zondag van kracht. Ze zijn ze het gevolg van ''het voortduren van de pogingen van Hamas om terreur te bedrijven''.
De minister bedoelde het voortgaan van de vlucht van ballonnen en vliegers met brandende staarten die in Israel brand stichten. Isarel heeft er geen antwoord op en het veiligheidskabinet besloot zondag dat er nu ook door de luchtmacht gericht aanvallen zullen worden uitgevoerd op de kinderen die deze ballonnen of vliegers oplaten. Hamas heeft laten weten dat het niet in staat is alle vliegers en ballonnen tegen te houden. Maandag voerde Israel, ondanks een twee dagen eerder bereikt bestand, twee luchtaanvallen uit op plekken vlakbij waar kinderen met ballonnen en vliegers bezig waren. Hamas beantwoorde dat met een raket die in de buurt van Tel Aviv werd onderschept.
Raed Fattouh, de man die het binnenkomen van de goederen in Gaza coördineert met Israel, zou van de Israeli's te horen hebben gekregen dat mogelijk de doorgang Erez (voor personen) ook dicht zal gaan als de ballonnen blijven komen. Egypte en de speciale coördinator van de VN. Nikolay Mladov, blijven intussen proberen de spanning tussen Israel en Gaza weg te nemen. In Gaza wordt echter gevreesd dat een  nieuwe ronde van  gevechten vrijwel onvermijdelijk wordt.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...