woensdag 18 juli 2018

Israel: drie huizen gesloopt, olijfbomen gerooid of verbrand, academische conferentie opgebroken

 De twee gesloopte Palestijnse huizen in de buurt van Jericho (foto via Twitter)

Israelische bulldozers hebben dinsdag en woensdag weer de nodige verwoestingen aangericht. In de wijk Shu'afat van Jeruzalem werd een huis met de grond gelijk gemaakt van Saleh Abu Khdeir. Het huis was pas gebouwd en net geschikt gemaakt voor bewoning. Het was trouwens de tweede keer dat het tegen de vlakte ging. Abu Khdeir kreeg kreeg geen bouwvergunning, maar hij vond dat hij en zijn familie (man, vrouw, zes kinderen) toch ergens moesten wonen. Abu Khdeir werd niet gewaarschuwd. De vernieling werd uitgevoerd bovenop zijn tractors en landbouwwerktuigen, want die mocht hij er niet eerst uithalen.
In de wijk at Tur, (ook Jeruzalem) werd verder een muur omver gehaald die om een stuk land stond.
Woensdag werden in Ein Ad-Duyuk At-Tahta, een dorp ten westen van Jericho, twee huizen gesloopt. Ook hier was de reden dat er nooit bouwvergunningen voor waren gegeven. Als Palestijnen  erom vragen worden die namelijk niet verleend. Eén van de huizen was van Allam Abdullah, een Palestijn uit Jeruzalem. Ein Ad-Duyuk is een van de waterbronnen die sinds mensenheugenis water hebben verschaft aan Jericho.Volgens Ma'an News hebben militairen en kolonisten vaak de inwoners lastig gevallen, waarbij gewassen worden vernield, dadels worden gestolen en gebouwen worden beschadigd.
In het dorp Assira al-Qibliya, hebben kolonisten dinsdag stukken land in brand gestoken.
Daarbij ging een stuk land  beplant met olijfbomen in vlammen op. Assira al-Qibliya ligt in het noorden van de Westoever bij Nablus. De kolonisten waren volgens Ghassan Daghlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit de activiteiten van de nederzettingen in de gaten houdt, van de nederzetting Yitzhar.
In Deir Ballut, een dorp bij Salfit, eveneens in het noorden van de Westoever, ontwortelden Israelische bulldozers dinsdag ongeveer 100 olijfbomen van vijf en zes jaar oud. Ze behoorden toe aan Abdullah Idris. Idris vertelde Ma'an dat de naburige nederzetting het land wil hebben om te kunnen uitbreiden.
De Israelische minister van ''Publieke veiligheid'',Gilad Erdan, heeft, naar nu bekend is geworden, op zaterdag 14 juli op het laatste moment een Palestijnse academische conferentie verstoord. De conferentie zou gehoucen worden in Jeruzalem, in de wijk Sheikh Jarrah. Israelische eenheden vielen een half uur voor de conferentie zou beginnen het Hind al-Husaini College van de al-Quds Universiteit binnen, en gaven een order af dat de zaak gesloten moest worden. Een tiental deelnemers werd korte tijd gearresteerd. Sommigen van hen kregem opdracht zich later te melden bij de inlichtingendiensten. Een man werd een hele dag vastgehouden.
De conferentie, “De Vierde Academische Conferentie over de Islamitische Waqf in Jeruzalem” zou twee dagen gaan duren. Organisatoren waren de Waqf zelf en de Hoge Islamitsche Raad van Jeruzalem. Minister Erdan sloot de conerentie omdat hij meende dat de Palestijnse Autoriteit erachter zat, maar dat werd ontkend door de voorzitter van de Islamitische Raad, Ekrima Sabri. Sabri wees er onder meer op dat dit al de vierde keer was dat deze conferentie in Jeruzalem plaatsvond.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...