zondag 22 juli 2018

Israel redt 800 ''Witte Helmen'' uit Syrië en brengt ze naar Jordanië

De Israelische kant van de grens met Syrië op de Golan. (Foto AFP)

Israel heeft zaterdag leden van de groep ''Witte Helmen"' met hun families, in totaal ongeveer 800 mensen, in veiligheid gebracht via het grondgebied van de door Israel bezette Syrische Golan hoogvlakte en afgeleverd in Jordanië. Dat melden Israelische kranten.Het bericht is bevestigd door het Israelische leger en het Jordaanse ministerie van Buitenlandse zaken.
Het blijkt dat beide landen daarmee hebben gereageerd op verzoeken van de VS en een aantal Europese landen, waaronder Frankrijk en Groot Brittannië. Een flink aantal leden van de De Witte Helmen, een groep die humanitaire hulp verleent aan slachtoffers van de Syrische burgeroorlog maar opereert in gebied van de rebellen, is in een bedreigende situatie gekomen door het steeds verder oprukkende Syrische regeringsleger. Een aantal van hen was naar het noorden gevlucht.

 Een paar weken geleden werd besloten hen te evacueren. Het Israelische leger kreeg een lijst met namen en de Witte Helmen werd opgedragen zich te verzamelen bij Quneitra aan de gens of op een andree locatie sicht bij d grens van de Golan met Jordanië. Daar werden zij opgevangen door Isarelische eenheden en naar Jordanië geleid. De Jordaans autoriteiten hebben erin toegestemd hen op te nemen.
 Het was weer eens een andere actie dan we van Israel gewend zijn. Israel neemt zelf geen Syrische vluchtelingen op, wel heeft het gewonde tegenstanders van president Assad, ook van islamistische groepen, behandeld in ziekenhuizen. Ook heeft het regelmatig bombardementsvluchten uitgevoerd op wapentransporten, stellingen van Hezbollah of Iraanse troepen. Onlangs werden daarbij mogelijk 12 Iraniërs (volgens andere bronnen in totaal 22 mensen) gedood. Daarvoor waren er twee bombardementen in mei, waarvan één nadat er 20 raketten op de Golan hoogvlakte waren afgevuurd. 

 

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...