dinsdag 21 augustus 2018

Israelische minister Erdan verruimt beleid: honderdduizenden mogen nu wapens dragen

De Israelische minister van Openbare Veiligheid en Strategische Zaken, Gilad Erdan, heeft de eisen die gesteld worden aan het hebben van een wapenvergunning verruimd. Hij maakte de maatregel maandag bekend. Honderdduizenden Israeli's zijn nu met onmiddellijke ingang gerechtigd een wapen te dragen.
“Ervaren burgers die in het openbaar een wapen dragen, dragen bij aan een gevoel van veiligheid en dienen als ene belangrijke verdedigingslijn tegen ''lone wolf  terreur-aanvallen,""volgens de minister. 
Nu zijn er ongeveer 145.000 Israeli's in het bezit van een wapenvergunning, afgezien van de mensen die een wapen dragen uit hoofde van hun werk, of die dienen in het leger. Volgens de huidige regels moet iemand 21 jaar zijn, en bijvoorbeeld wonen in een nederzetting of  in een gebied aan de grens of bij een afscheidingshek. Maar volgens de nieuwe regels van de minister valt  nu ongeveer iedereen die militaire dient in bewapende eenheden heeft gedaan in de termen voor een vergunning. Dat betekent dat nu ongeveer een half miljoen mensen in aanmerking komt om een wapen te dragen.
Afgezien daarvan wordt legerofficier vanaf de rang van eerste luitenant en hoger niet langer gevraagd na afloop van hun diensttijd hun wapen in te leveren. Vrijwilligers in bepaalde politie-eenheden en bij de medische diensten Magen David Adom (het Israelische equivalent van het Rode Kruis), Zakan en Hatzalah mogen ook wapenvergunningen aanvragen.  
 De huidige vergunningen moeten om de drie jaar worden vernieuwd, maar Erdan heeft bepaald dat wie langer dan tien jaar een wapen thuis heeft gehad, dit verder onbeperkt mag houden.
Erdan (van Netanyahu's partij de Likud) heeft eigenlijk vanaf het begin dat hij minister van Openbare Veiligheid werd gepleit voor deze maatregel die meer zekerheid tegenover ''terreur'' zou geven. Actiegroepen,waaronder een groep genaamd ''Geweren op de keukentafel'' en ACRI, de Israelische burgerrechtenbeweging, hebben bezwaar aangetekend. Zij noemde onder meer het feit van twee recente moorden, gepleegd door beveiligers. Tamar Zandberg van de politieke partij Meretz, gaf een verklaring af dat ''vuurwapens dodelijke machines zijn'' en dat in plaats van het aantal vergunningen te verruimen het beter zou zijn om het aantal illegale vuurwapens dat in Israel circuleert aan te pakken. Vreemd genoeg wees niemand naar de VS, waar schietpartijen, onder meer op scholen, een epidemie zijn die jaarlijks tienduizenden doden eisen. 

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...