donderdag 16 augustus 2018

Amnesty vond het een oorlogsmisdaad maar Israel vervolgt niemand voor ''Zwarte vrijdag'' in Rafah

Een opname van een Pleiade satelliert van Oost-Rafah van 14 augustus 2014. Grote rode vlekken zijn kraters van bommen, kleine  rode stippen inslagen van artillerie. De intensiteit van de kleur geeft de intensiteit aan van de schade. (Afb.Amnesty en Forensic Arcitecture)

De Israelische militaire Advocaat-generaal, generaal-majoor Sharon Afek, heeft vier jaar na dato het onderzoek afgesloten naar de gebeurtenissen op 1 augustus 2014 in de zuidelijke stad Rafah in de Gazastrook, die de geschiedenis ingingen als  ''Zwarte vrijdag''. Bij deze gebeurtenis, tijdens de Israelische veldtocht van 2014,  begon Israel een massaal bombardement op de stad Rafah, nadat de Israelische militair Hadar Golding na een kort vuurgevecht door mannen van Hamas, die opdoken uit een tunnel, was ontvoerd. 
Bij het bombardement werden in drie uur tijd minimaal 2.000 projectielen afgevuurd op dichtbevolkte wijken, waaronder volgens YNet 1.000 (zwaar kaliber) granaten, 250 mortieren, 140 tankgranaten en ''tientallen'' raketten en bommen vanuit vliegtuigen.  Daarbij werden 200 gebouwen verwoest, en werden volgens Israel  42 ''terroristen'' en 72 burgers gedood, plus 16 anderen van wie het Israelische leger niet had kunnen vaststellen of ze burger waren of (volgens Israel) ''terrorist''.
Volgens Amnesty International lag het dodental tussen de 135 en 200 mensen. Amnesty dat samen met ''Forensic Architecture'', een groep van de Goldsmiths University in Londen, een rapport over deze aanval publiceerde, sprak van een waarschijnlijke oorlogsmisdaad. De Israelische advocaat-generaal vond echter na vier jaar onderzoek,. u raadt het al, waarbij vier onderzoeksgroepen waren  betrokken, stapels documenten werden bekeken, waaronder luchtfoto's, en militairen werden gehoord, dat er geen reden was om fouten vast te stellen of een vervolging in te stellen. Wel waren er enkele ''procedurele verbeteringen voorgesteld''.
Israel weet het beter dan Amnesty en de bekroonde groep Forensic Architecture, die onder meer naam maakte met onderzoeken in Syrië (in Douma en Idlib), Israel, Kameroen, Indonesië, en Londen (de Grenfell Tower). Het is het bekende mechanisme van de slager die het eigen vlees niet afkeurt. De beslissing van de Advocaat-generaal betekent eigenlijk dat Israel zich tijdens veldtochten alles mag permitteren en, zonder reden,  zoveel mensen mag doden en gebouwen mag vernielen als het wil. 
''Zwarte vrijdag'' werd een begrip in de veldtocht ''Protective Edge''. Op de vroege ochtend  van 1 augustus 2014 doken enkele Hamas strijders op uit een tunnel die in een kort vuurgevechten twee  Isareli's doodden en de officier Hadar Golding meenamen. Zelf verloren zij éen man. Dit gebeurde bij het begin van een 72-urig humanitair bestand.  Volgens Israel maakte Hamas misbruik van dit bestand om de ontvoering te plegen. Volgens Hamas loog Israel echter over de tijd en vond de ontvoering plaats een half uur voor het bestand om 8 uur 's ochtends zou ingaan.  
 Israel reageerde, nadat de ontvoering was ontdekt, met het inzetten van de zogenoemde ''Hannibal procedure''. Dat is een procedure waarbij tegen elke prijs moet worden voorkomen dat een ontvoerde Israeli in handen valt van de vijand, omdat daarmee druk kan worden uitgeoefend op Israel om in ruil voor de ontvoerde militair gevangenen vrij te laten (denk aan Gilad Shalit). Tot de procedure behoort dat de ontvoerde militair eventueel door de Israeli's zelf wordt gedood. "I told myself - even if I return with a body, the most important thing is to bring the missing soldier back," zo citeerde YNet destijds een Israelische commandant.
Tijden de protective Edge veldtocht werd de procedure tenminste eenmaal eerder gebruikt in het geval van de ontvoering van de militair Oron Shaul. In het geval van de ontvoering van Hadar Golding resulteerde het inzetten van de Hannibal procedure in een bombardement waarbij gedurende enkele uren elke beweging in een groot deel van Rafah totaal onmogelijk werd gemaakt, en waarbij, behalve mogelijk wel 200 anderen, ook Golding en zijn ontvoerders vrijwel zeker aan reepjes werden geschoten. 
De Israelische stafchef Gady Eizenkot heeft in de tussentijd de omstreden Hannibal procedure afgeschaft, maar in onderhandelingen met Hamas speelt het feit nog steeds een rol dat de beweging de lichamen in bezit heeft van deze twee militairen, of wat er van hen over is.   
Voor de buitenwereld bevestigt de beslissing van de Israelische Advocaat-generaal eens temeer dat Israel met al zijn grondige onderzoeken nooit zijn eigen oorlogshandelingen tot misdaden zal bestempelen, ook al zijn ze dat overduidelijk wèl. Mensen als de Nederlandse minister Blok zouden er lering uit kunnen trekken. Maar of dat ook zal gebeuren? 

Geen opmerkingen:

Israelische leger doet inval bij zeven mensenrechten- en civiele hulporganisaties

  Het Israelische leger heeft donderdagmorgen in alle vroegte in een verdere escalatie van het conflict met zeven Palestijnse mensenrechten-...