donderdag 9 augustus 2018

Drie doden in Gaza en Palestijnse en Israelische gewonden na bombardementen over en weer

Israel bombardeert (Foto via Twitter)

Israelische bombardementen op Gaza hebben woensdagavond laat een 23-jarige, negen maanden zwangere vrouw,  Inas Mohammad Abu Khammash, en haar anderhalf jaar oude dochter Bayan gedood en haar man Mohammad in het gebied Ja'afarawi redelijk ernstig gewond. Ook een derde persoon, Ali Ghandour, 39, werd gedood.
De Israelische bombardementen waren een reactie op een beschieting van een auto van het leger aan de grens. Daarbij werd de auto geraakt maar er vielen geen slachtoffers.
Volgens het Palestijnse persbureau WAFA was de beschieting door Hamas een reactie was op het feit dat Israel een dag eerder twee leden van de Ezzedin al Qassam militie van Hamas met granaten had doodgeschoten tijdens en schietoefening van al-Qassam. Israel dacht toen dat de militieleden op Israelische militairen schoten, maar gaf later toe dat dit een foute conclusie was geweest 
en dat de militieleden dus zonder reden waren gedood.
Bayan Abu Khamash
Israel reageerde dus op deze beschieting met bombardementen die drie mensen doodden en dat lokte een barrage van mortieren en raketten uit Gaza uit, waarbij doelen in Eshkol en in Ashkelon werden geraakt. Elf mensen werden volgens de Israelische krant Haaretz gewond, onder wie een Thaise vrouw die ernstig gewond raakte. Daarbij raakten volgens het Palestijnse ministerie van gezondheid tenminste 12 mensen gewond die in ziekenhuizen belandden. Ook werden huizen en auto's geraakt en brak in Eshkol tenminste één brand uit. De raketten en projectielen uit Gaza werden door Israel beantwoord met 140 luchtaanvallen op diverse doelen in Gaza.
De escalatie bracht volgens de Israeli's de situatie op de rand van een
volledige oorlog en doorkruiste de pogingen om via Egyptische bemiddeling een bestand te bereiken, Een delegatie van Hamas was daarvoor eerder woensdag naar Cairo gereisd. De speciale VN-afgezant voor het ''Vredesproces in het Midden-Oosten, Nikolai Mladenov, toonde zich ernstig bezorgd en zei  dat hij al maanden voor dit soort escalaties waarschuwt. Hij zei te zullen doorgaan met pogingen de situatie onder controle te brengen. 
De regering in Gaza deed een beroep op de internationale gemeenschap om de ''Israelische agresssie'' tot staan te brengen. Woordvoerder Youssouf al-Mahmoud zei in een verklaring dat de Israelische regering en de Verenigde Staten volledige verantwoordelijkheid dragen voor de ernstige escalatie en de blokkade die al 12 jaar duurt en het leven in Gaza op een kritieke manier verslechterd heeft.
Een brand in de Israelische plaats Eshkol, (Foto Haaretz)
Verwoesting i n Gaza stad. (AFP)

4 opmerkingen:

Heleen zei

De titel klopt niet Maarten. Het waren geen bombardementen over en weer. De Gazanen kunnen helemaal niet bombarderen.

Mr.johanyip zei

De laatste stuiptrekkingen van Hamas, misschien dat het daarna beter wordt. Gezien de hoeveelheid raketten die weer worden afgeschoten, zou de blokkade inderdaad wel opgeheven kunnen worden. De benodigde materialen komen schijnbaar gewoon de strook binnen.

Abu Pessoptimist zei

Heleen,
Ook met raketten kun je bombarderen volgens mij.

Abu Pessoptimist zei

Mr. johanyip,
De blokkade, die sowieso onwettig is, moet inderdaad direct worden opgeheven. Maar dat er raketten worden afgeschoten bewijst niet dat alles zomaar naar binnen kan. Explosieven en brandstof kun je van ongeveer alles maken, en raketten kun je fabriceren uit het metalen afval dat overblijft na al die gigantische Israelische bombardementen.
Leuk dat u weer terug bent, overigens, de oude bekende, querulerende Mr.johanyip.

Israelische leger doet inval bij zeven mensenrechten- en civiele hulporganisaties

  Het Israelische leger heeft donderdagmorgen in alle vroegte in een verdere escalatie van het conflict met zeven Palestijnse mensenrechten-...