woensdag 17 januari 2024

Israel doodt tenminste 11 mensen in Nablus en Tulkarem en richt vernielingen aan

 
             Beeld  van de inval in Tulkarem. (Foto's Wafa)
Israel heeft woensdag tenminste 11 mensen gedood op de Westoever. Vijf daarvan werden gedood tijdens  een inval in het Balata-kamp bij Nablus.  De vijf zaten in een auto die werd aangevallen. De namen van de vijf waren Abdullah al-Shallal, Mohammed al-Qatawi, Mahmoud Abu Hamdan en de broeders Yazan en Saif al-Najmi. De lichamen van vier van hen werden door de Israeli's meegenomen,  evenals de lichaamsdelen van Yazan al-Najmi, zo meldde Ahmed Abu Samekh, die lid is van de commissie die diensten levert aan het kamp in het noorden van de Westoever. Abu Samekh zei ook dat Israel zijn razzia's flink heeft opgevoerd sinds 7  oktober. De Israeli's zijn sindsdien 400 huizen binnengevallen, hebben 50 zaken uitgekamd en 18 voertuigen vernietigd.  Er waren ook veel vernielingen aangericht.  

Zes andere doden waren afkomstig uit Tulkarem, het bijbehorende kamp en de dichtbij Tulkarem gelegen plaats Izbet a-Jarad. Aan het einde van de dag schoten de Israeli's de 22-jarige Ashraf Ahmed Yassin dood, terwijl twee anderen gewond raakten, onder wie zij 13-jarige broertje. Ook een man in het nabijgelegen Izbet al-Jarad werd gedood. 's Ochtends waren bij de inval, die de geheel dag zou duren, al vier mensen met behulp van een drone vermoord. Het waren Ahmed Tariq Faraj (18), Walid Ibrahim Muhammed Ghanem, Ahmed Moin Mahdawi (36) en Ahmed Musa Badawi. Hun lichamen werden ingeleverd bij het ziekenhuis. De Israeli's waren het kamp om 4.30 uur binnengevallen met een 30-tal militaire voertuigen en en twee bulldozers. Ze richtten enorme vernielingen aan, aan water- en elektriciteitsleidingen, aan wegen en in huizen en eigendommen. Onder meer de Salam-moskee en het gebouw van de Volks Diensten Comité  werden zwaar beschadigd. Sommige huizen werden omgetoverd tot legerplaatsen nadat vrouwen en kinderen werden weggestuurd. Een journalist van Palestine-TV, Ihab al-Dmairi, werd, terwijl hij live op tv verslag deed, gedwongen met zijn handen omhoog tegen een muur te gaan staan, terwijl zijn microfoon werd afgepakt. Een vrouwelijke verslaggeefster, Fayhaa Kanfar, werd meermalen bedreigd en haar telefoon werd afgepakt. Ook andere journalisten hadden met dreigementen te maken. Twee ex-gevangenen werden door de Israeli's opgepakt en meegenomen.  Ook werden vijf vrijwillige medewerkers van ambulancediensten van de Rode Halve Maan gearresteerd.

De vier van Tulkarem 

Er waren overigens ook invallen in Ramallah, Jeruzalem, Jericho en Qalqilya. In een dorp in Masafer Yatta werd een vrouw door kolonisten neergeslagen en werden schapen gestolen. De hoeveelheid arrestanten bedraagt nu volgens de Vereniging van Gevangenen 6.025 nadat 85 mensen 's nachts waren opgepakt, 45 mensen van de Westoever en een veertigtal mannen uit Gaza die zich schuilhielden. De Vereniging van Gevangenen maakt zich intussen grote zorgen over een nieuwe Israelische wet die gedetineerden uit Gaza het recht ontzegt om een beroep te doen op een advocaat.  De wet, een noodmaatregel, was al van kracht voor de afgelopen drie maanden. Nu is hij door de Knesset, het Israelische parlement, voor nog eens vier maanden verlengd. 

Woensdag werd ook het lichaam teruggegeven van een vierjarig meisje, Ruqaia Abu Dahouk, dat op 7 januari was doodgeschoten toen de Israeli's het vuur openden op twee auto's die bij een militair checkpoint in Beit Iksa doorreden. Het echtpaar Mohammed Abu Eid en zijn vrouw Duha werden daarbij eveneens doodgeschoten. Het aantal doden door toedoen van de Israeli's op de Westoever sinds 7 oktober is gestegen tot 371.

Israel heeft in de afgelopen 24 uur 163 mensen gedood in Gaza en 350 gewond, terwijl weer grote aantallen onder het puin bleven. In de loop van de dag kwamen daar tenminste zes doden bij in Rafah en 15 doden bij in Khan Younis, onder meer in de buurt van het Nasser-hospitaal. Het Jordaanse veldhospitaal in Midden-Gaza liep schade op door beschietingen. Het Het totaal aantal doden is nu 24.448 plus ruim 8.000 onder het puin. Het totaal aantal gewonden is 61.504. Israel verloor in de afgelopen 24 uur opnieuw vier mensen.  Er zijn nu 194 soldaten bij de gevechten gesneuveld. Gaza is in afwachting van een lading medicamenten die intussen in Egypte is aangekomen. Over de lading was door Qatar, Egypte met Israel en Hamas onderhandeld.

De Houthi's in Jemen hebben opnieuw een schip in brand geschoten, de bemanning loopt echter geen gevaar. De Houthi's zijn door de VS intussen (opnieuw) op de lijst van terroristische bewegingen geplaatst. Israel beschoot opnieuw doelen in Zuid-Libanon, terwijl de Qassem Brigades vanuit Libanon een aantal van 20 raketten afvuurde. De Israelische stafchef zei dat de mogelijkheid van een oorlog in Libanon zijns inziens is toegenomen. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian meldde dat voor de aanval op het gebouw van de Mossad in Erbil (Irak) contact was opgenomen met de geheime dienst van Irak. Bij de aanval kwamen vier mensen om en werden er zes gewond. 

1 opmerking:

Anoniem zei

Zo ziek van.
Dat bloedbad is echt precies dat hè, ik realiseerde dat mij plotseling toen ik bij visualizingpalestine bij 'n infographic las dat het aantal gedode kinderen de afgelopen 3 maanden in 177 schoolbussen past. Stel je dat eens even voor; 177 schoolbussen met kinderen... Die niet meer onder de stoelen kruipen als ze terug komen van een schoolreisje of, mijn fantasie slaat van zo'n file op hol: het bloed van al die kinderen moet bij elkaar minstens genoeg zijn voor op z'n minst éen zwembad dacht ik - ik weet het ik beschik over een morbide geest en 'n sinister brein - het is letterlijk het bloedbad waar onze superieure wereldleiders niets doend in ronddobberen zo stelde ik mij voor, terwijl ze tegelijkertijd ons respect en hun salaris verdienen in een ongemakkelijk zittend Israëlisch badpak bijeen gehouden door samengebalde slechtheid, de arme drommels.
Ook zo ziek van deze voorstelling?
Bijtend maar geen satire? Nee, ik ben dan ook geen Sammy Obeid. Wie zijn hier eigenlijk ziek van de schellen van de ogen die voor iedereen zichtbaar op de grond zijn gevallen?

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...