maandag 15 januari 2024

100 dagen doden en vernielingen in Gaza overtreffen twee jaar bombarderen van Dresden

                                                      Foto's Arab48
Gisteren was het 100 dagen dat de Israelische Gaza-slachtpartij had geduurd. Dagen waarin minimaal 65.000 kilo bommen op de bevolking van Gaza werd neergelaten. Een groot aantal van die bommen,  zogenoemde 2000-ponders waren niet uitgerust met doelzoekende mechanismen en werden gebruikt in woonwijken. Ze maakten daar kraters met een doorsnede van ruim 30 meter en doodden ook nog daarbuiten. Dat hief het Israelische verwijt dat Hamas zijn stellingen en raketinstallaties tussen de burgers van Gaza had geplaatst nagenoeg volledig op. Ook de artilleriebombardementen met 155 mm granaten van houwitsers valt overigens in deze categorie. Ze kunnen dodelijk zijn in een wijde cirkel en zijn bovendien redelijk onnauwkeurig, met afwijkingen van het doel van 25 - 30 meter. Hetzelfde in iets mindere mate kan trouwens worden gezegd van tankmunitie van 105 millimeter. Wie met dergelijke projectielen in woonwijken schiet weet dat de zogenoemde ''collateral damage'' zeer hoog uitvalt. De Israeli's weten dat ook, evenals de Amerikaanse president Biden. Waarmee tevens nog eens wordt vastgesteld hoe ontzettend hol de Israelische verzekeringen voor het Internationale Hof van Justitie waren dat ''Israel er alles aan doet om burgerslachtoffers zoveel mogelijk te beperken''. Evenals trouwens de meermalen herhaalde aansporing van Biden om tot een vermindering van het aantal burgerslachtoffers te komen  (terwijl hij haastig een grote hoeveelheid tankgranaten liet leveren buiten het Congres om).

En de resultaten waren er dus naar. Israel heeft in 100 dagen 24.100 mensen vermoord, of eigenlijk 32.000 want naar schatting 8.000 mensen liggen  onder het puin. Van hen waren 10.400 kinderen. Er zijn 60.800 gewonden. Zeventig procent van alle huizen zijn verwoest of zwaar beschadigd. Hetzelfde geldt voor alle historische monumenten, moskeeën, kerken of musea. Kenners zeggen dat de verwoestingen en het dodental van 100 dagen de ravage van twee jaar Dresden in de Tweede Wereldoorlog overtreffen. Op de 101ste dag werden intussen opnieuw slachtoffers gemaakt. Ze vielen in Zuid-, Midden- en Noord-Gaza. Iets later werd duidelijk dat Midden-Gaza hevig onder vuur is genomen. Slachtoffers daarvan zijn nog niet bekend. Netanyahu liet gisteren al horen dat Israel zich door niets of niemand zal laten voorschrijven de strijd te staken. Dat wil weggen ook niet door het  Internationaal Gerechtshof. En blijkbaar ook niet door de grote hoeveelheid mensen die gisteravond in Tel Aviv steun betuigden aan de families van de gijzelaars. 

President Biden stuurde een boodschap de wereld in die ook niet veel goeds beloofde. Hij wijdde geen woord aan het hoge aantal burgerslachtoffers, de nagenoeg uitgeschakelde gezondheidszorg, of de totaal onvoldoende bevoorrading die de hongersnood steeds dichterbij brengt. Alleen de gijzelaars kwamen erin voor. Het was een harde, koude boodschap. Oordeel zelf: 

 ''Since Hamas brutally attacked Israel on October 7, my Administration has pursued aggressive diplomacy to bring the hostages home.  We saw the first results of that effort late October, when two Americans were reunited with their loved ones.  In November, working in close coordination with Qatar, Egypt, and Israel, we brokered a seven day pause in fighting that resulted in the release of 105 hostages—including a 4-year-old American child—and allowed us to surge additional vital humanitarian aid into Gaza. I was deeply engaged to secure, sustain, and extend that deal. Sadly, Hamas walked away after just one week. But the United States and our partners have not given up. Secretary Blinken was back in the region this past week seeking a path forward for a deal to free all those still being held.  I look forward to maintaining close contact with my counterparts in Qatar, Egypt, and Israel to return all hostages home and back to their families.  


En intussen moet de wereld het doen met gemengd nieuws. Bijvoorbeeld van Namibië dat Duistland een draai om de oren gaf omdat het zich solidair met Israel had verklaard in de genocide-zaak voor het Hof in Den Haag. Namibië dat de klacht van Zuid-Afrika steunt, verklaarde dat Duitsland het laatste land was om stelling te mogen nemen inzake de vraag of iets genocide is, omdat het zelf in 1907 en 1908 de eerste genocide van honderdduizenden inheemse Namibiërs op zijn geweten had. (Leuk detail: de leiding van Namibië was toen in handen van de vader van Herman Göring). Daar kan Duitsland met zijn kater van de Holocaust het dus mee doen. Ander feit: de internetverbindingen lagen er weer eens uit in Gaza - voor de zevende maal. Twee werkers van Paltel, de betreffende maatschappij, meldden aan Israel dat ze reparatiewerkzaamheden zouden gaan uitvoeren en waar. Ze kregen groen licht - en werden vervolgens doodgeschoten. 

Op de Westoever was het ook feest. Het bezettingsleger deed een inval bij de Najah-universiteit van Nablus en nam 25 studenten mee die een sit-in uitvoeren. Dat gebeurde overigens nadat ze bewakingspersoneel hadden afgeranseld en vastgebonden. Bij Bethlehem werd een aantal grotten in de plaatsen Tuqu, Rashaida, Kaysan, Za'atara en Beit Ta'amar bezet door kolonisten die er onder meer meubels in plaatsten. Uiteraard gebeurde dat nadat de bewoners, Bedoeïnen, waren verjaagd. De kolonisten schijnen plannen te hebben om de grotten toegankelijk te maken voor toeristen. De twee zusters van Saleh al-Arouri, de onkansg in Beirout vermoorde leider van Hamas, werden gearresteerd evenals de gebruikelijke dagelijkse portie andere arrestanten uit diverse delen van de Westoever. In Qalqilya werden twee huizen vernield omdat ze gebouwd zouden zijn zonder vergunning. En in Jenin is een nieuwe inval nog gaande. 

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...