donderdag 25 januari 2024

Ziekenhuizen in Khan Younis net zo bedreigd als destijds de ziekenhuizen in Noord-Gaza

 

Israel voert hevige strijd in Khan Younis en heeft in het kader daarvan twee ziekenhuizen omsingeld, het Nasser-ziekenhuis en het Amal-ziekenhuis. Duizenden burgers zitten al enkele dagen door de gevechten opgesloten. Ambulances kunnen geen gewonden bereiken, Het Nasser-ziekenhuis heeft geen voedsel, meer, of anesthetica of pijnstillers. De toestand is wanhopig, Het Amal-ziekenhuis is er niet beter aan toe. Terwijl de gevechten tenminste 50 mensen in de afgelopen 24 uur te leven hebben gekost dreigt er een herhaling van de situatie in Noord-Gaza waar de belegering eindigde met een invasie van de Israelische troepen, het wegsturen van de vluchtelingen en het arresteren van een gedeelte van de staf van de diverse ziekenhuizen, waaronder het Shifa- en het Indonesische ziekenhuis. Verder is ook het hoofdkwartuier van de Palestijnse Halve Maan in Khan Younis voor de zoveelste keer bestormd en is het al-Aqsa-ziekenhuis na een bestorming ontruimd, waarbij sommige moeders die zojuist een keizersnede hadden ondergaan domweg werden weggestuurd. 

Verder is een trainingscentrum van de UNWRA in Khan Younis, dat zo'n 800 vluchtelingen huisvestte, beschoten met tankgranaten en in brand gevlogen, waarbij tenminste 12 mensen om zijn gekomen en rond de 75 gewond zijn geraakt. Tom White de directeur van UNWRA zei dat de herhaalde aanvallen het consequent achterwege laten zien van de fundamentele principes van de humanitaire wetten: proportionaliteit en het nemen van voorzorgen bij het uitvoeren van aanvallen. ''Dit is weerzinwekkend en onacceptabel, het moet stoppen, ' zei hij. Israel zei echter, met kenmerkende voortvarendheid, dat een ''voorlopig onderzoek'' erop wees dat het waarschijnlijk vuur van Hamas was geweest dat de brand had veroorzaakt. Intussen was er ook een ander feit: het ministerie van Gezondheid in Gaza verklaarde dat een Israelische aanval op een menigte die in Gaza-stad bij de Kuweit-rotonde op het uitdelen van voedsel stond te wachten 170 slachtoffers had geëist: niet minder dan 20 doden en 150 gewonden. 

Woensdag vielen ook tientallen slachtoffers bij het bombardement van de moskee van Omar bin Abdul-Aziz in Rafah. De moskee werd totaal verwoest. Er zijn tevens stemmen opgegaan die bezwaar maakten tegen  het feit dat Israel intussen honderden huizen heeft opgeblazen binnen een afstand van een kilometer van het grenshek. Mustafa Barghouthi van de Palestijnse partij van het Nationale Initiatief noemde het een manier om Gaza kleiner te maken en een manier van ''ethnic cleansing'' terwijl het ook het missen van Israels militaire doelen in Gaza laat zien. De VS zouden, als ze serieus waren met hun bezwaren tegen het creëren van een bufferzone bezwaar moeten maken, meende hij. Het dodencijfer van Gaza staat nu op 25.700, er zijn 63.740 gewonden. 

Wissam Khashan
Op de Westoever werd een 17-jarige jongen, Tawfic Abdel Jabbar, gedood toen de Israeli's het vuur opende op een auto die door een vriend van hem werd bestuurd. Ook werd een man, Wissam Khashan, doodgeschoten nadar in zijn huis in Bir Basha, een  plaats ten zuiden van Jenin was omsingeld. Zijn broer Ahmed werd gearresteerd. Jenin was het terrein van een nieuwe inval van het leger. De zoveelste. Er werden opnieuw wegen kapotgereden met bulldozers. In diverse plaatsen werden 24 man opgepakt.  Het aantal gevangenen is nu 6.285. De Palestijnen zijn verder in afwachting van het voorlopige oordeel van het Internationale Hof van Justitie in de genocide-zaak die Zuid-Afrika aanhangig heeft gemaakt. De uitspraak is morgen

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...