donderdag 18 januari 2024

Gijzelaars dood door gifgas, drie uur per week naar buiten in Hebron, en kolonisten in dienst zorgen voor problemen

Elia Toledano, Ron  Sherman en Nik Belzer (vlnr)

Vandaag is er het bericht dat drie Israelische gijzelaars die op 14 december zijn gedood in Gaza waarschijnlijk zijn omgekomen doordat ze vergast zijn door het Israelische leger. Jawel, u leest dat goed, vergast zijn door hun landgenoten van het keger. De krant Haaretz wijdt er een stuk aan waarin het leger, dat de lichamen onlangs retourneerde, zegt dat de doodsoorzaak onmogelijk kon worden vastgesteld - ''in dit stadium is het onmogelijk te vestigen of te ontkennen dat ze zijn omgekomen door wurging, verstikking, vergiftiging of als gevolg van een aanval van het leger of een operatie van Hamas''.

De moeder van één van hen, Maayan Sherman de moeder van de 19-jarige Ron Sherman, is echter zeker van haar zaak. Op Facebook schreef ze dat Ron's dood te wijten was aan gas. ''Hij is vermoord, maar niet door Hamas. Denk meer zoals Auschwitz en douches maar zonder nazi's.'' Ze schreef dat zijn dood niet te wijten was aan ''ongelukkig geweervuur, noch aan kruisvuur maar aan een welbewuste moord - een bombardement met gifgas''. Het feit dat hij kapotte vingers had wees erop dat hij ten einde raad had geprobeerd aan het gas te ontsnappen. Maar uiteindelijk had hij toch het Israelische gas ingeademd. Wat er waarschijnlijk gebeurd is, is dat op 14 december, toen de drie werden gedood, het leger afrekende met een compagniescommandant van Hamas. Het leger had er echter geen weet van dat de drie Israeli's  in dezelfde tunnel zaten. Hun lichamen werden later bij toeval gescand. 

Het is al het zoveelste incident met de gijzelaars. Het begon met de drie die met een witte vlag en ontbloot bovenlijf werden gespot - en onmiddellijk werden doodgeschoten. Ton waren er al  de nodige vragen rondom de 7e oktober, met verhalen dat helikopters op auto's hadden geschoten waarin ook gekidnapte Israeli's zaten en dat tanks in kibbutzim het vuur hadden geopend op huizen waarin mannen van Hamas zich hadden verschanst - samen met de nodige Israelische gijzelaars. Dat  riep al de nodige vragen op over hoeveel Israeli's eigenlijk waren gedood door eigen Israelisch vuur. Maar vorige week werd dat erger toen de krant Yediot Ahronot met een special kwam over de ''Hannibal directive''. Dat  is een ongeschreven order van het Israelische leger dat gijzelaars beter samen met hun ontvoerders kunnen worden gedood voordat ze ontvoerd kunnen worden. Want daarna begonnen altijd allerlei problemen rond de onderhandelingen over hun vrijlating en hun uitwisseling tegen gevangenen in Israelische gevangenissen. Het zette alles weer op losse schroeven. Er was aanvankelijk aangenomen dat de ''Hannibal order'' geen rol had gespeeld. Maar nu stond dat ineens onzeker. En wat meer was: er gingen stemmen op die aangaven dat Israel eigenlijk het hele issue van de gijzelaars nooit had geprobeerd op te lossen, maar in feite vanaf het begin iedereen al had "geHannniballiseerd''. Je zou langzamerhand verwachten dat Israel er uiteindelijk niet aan gaat ontkomen om de hele zaak te laten onderzoeken, zelfs al hebben dit soort onderzoeken in Israel meestal een onontkoombare neiging om als deksel op de doofpot te gaan fungeren.  

Straatbeeld in Tulkarem, (Foto Wafa)

Ander onderwerp. Op de Westoever - waar alles anders is sinds 7 oktober, met vrijwel dagelijkse razzia's, afsluitingen van wegen, grote aantallen arrestaties (nu meer dan 6.000) en ook een dagelijks verder stijgend dodental (nu al 372) - bleek vandaag ineens dat in Hebron een order is uitgegeven dat iedereen per week een drietal uren heeft waarin hij zijn huis mag verlaten. Denk je zoiets eens in: niet naar school, de universiteit of je werk, maar braaf thuiszitten. Ook niet naar buiten om eten te kopen, want er is bijvoorbeeld ook geen brood. Hoe zou dat er kunnen zijn zonder dat de bakker naar zijn bakkerij kan gaan. Die die uur staan met name genoemd in een order van het Burgerbestuur (de gruwelijk misleidende naam van de militaire leiders die het voor het zeggen hebben). En er wordt op toegezien. Er was een interview met een vrouw die niet naar haar College was geweest en die vertelde dat er op een dag een bakker was die toch een manier had gevonden en dat boord wilde gaan distribueren. Er werd onmiddellijk op hem geschoten. Zelf had deze vrouw het een tiental dagen zonder brood moeten doen. 

Faisal Dawas 
Van Hebron naar Tulkarem is maar een klein stapje. De stad - en zijn twee vluchtelingenkampen - worden al twee volle dagen lastiggevallen met een Israelische razzia en vernielzuchtige campagne zonder einde. Gisteren werden zes mensen gedood - van wie vijf door een drone - vandaag waren er weer twee. Eerst in de morgen Mohammed Dawas (28) die werd doodgeschoten. Later op de dag viel er nog een slachtoffer, dat vooralsnog onbekend is aangezien niemand bij hem kon komen. Terwijl Israel scherpschutters op de daken heeft geposteerd, zijn meerdere huizen vernield. Er werden tientallen, zoniet honderden mensen opgepakt en hun huizen werden overhoop gehaald.. Enkele van hen die weer werden losgelaten vertelden dat ze naar huizen waren gebracht in en buiten Tulkarem. Dat ging gepaard met mishandelingen, bespotting en slaag. De bezettingstroepen werden versterkt met een lading nieuwe gepantserde auto's. Een huis werd opgeblazen, de al-Salam-moskee werd beschadigd en een  huis van de familie Abu Ghazala brandde af. Verder werden straten en leidingen vernield., terwijl drones en vliegtuigen overvlogen en de militairen autoruiten insloegen. De scholen bleven de hele dag gesloten.  

In Haaretz las ik ondertussen dat sinds 7 oktober de opengevallen plaatsen in het bezettingsleger zijn opgevuld met kolonisten. Palestijnen kwamen plotseling mensen tegen die ze herkenden als kolonist, maar die nu gewapend waren en in uniform. Een aantal zaken lijkt logisch uit deze nieuwe situatie voort te vloeien. Zo werden Palestijnen in Masafer Yatta plotseling gekoeioneerd door militairen met bivakmutsen die dezelfde rotstreken uithaalden als toen ze nog in burger kwamen. Eén kolonist werd al na een dag ontslagen nadat hij een paard had gestolen. Maar in het algemeen kan je zeggen dat kolonisten eerder problemen veroorzaken en zeker ook veel eerder meteen schieten. Israel beleeft zeker al veel plezier van hun inzet en dat zal waarschijnlijk ook in de toekomst te merken zijn. 

Voor de rest: In Gaza beleefde de onderbreking van Internet nu zijn zesde dag. In Eilat klonk het luchtalarm nadat de Houthi's een aantal lange afstandsraketten hadden afgevuurd. Ze deden dat nadat de VS en Engeland opnieuw een aantal luchtaanvallen op Jemen hadden uitgevoerd. Houthi-woordvoerder Mohammed Abdulsalam zei dat de Houthi's zich niet zullen laten afhouden van het aanvallen van schepen die een band met Israel hebben zolang de aanval in Gaza duurt. Intussen was een schip van Maersk voor de tweede keer geraakt. Israel voerde intensieve luchtaanvallen uit in Zuid-Libanon, In Noord-Gaza werd de bureauchef van de Palestijnse Al-Quds-tv, Wael Fanouneh, bij een aanval gedood. De Israeli's bliezen met 125 mijnen de laatste universiteit van Gaza op. Natuurlijk uit zelfverdediging. Volgens Hamas hebben de 390 instituties waar iets geleerd kon worden van de aardbodem doen verdwijnen.

1 opmerking:

Daniella van den Akker zei

Wat een gruwelijke opsomming. Dank je voor je verslag

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...