dinsdag 23 januari 2024

Israel verliest 24 man tijdens zware gevechten in het westen van Khan Younis

16 van de 24 Israelische doden. 
Israel heeft dinsdag het verlies bekend gemaakt van 24 man, het zwaarste verlies dat het tot nog toe heeft geleden. Van dat aantal zijn 21 man gedood toen twee gebouwen, die waren ondermijn met met landmijnen, boven hoofden instortten. Volgens Israel's militaire voorlichting gebeurde dat toen Hamas-strijders een RPG (vanaf de schouder afgevuurde raket) afschoten op een tank die de militairen moest bewaken. Het ondermijnen van de gebouwen gebeurde in het kader van het opblazen van een woonwijk die ''het veilig moest maken'' voor de bewoners van de plaatsen net over de grens om straks terug te keren naar hun huizen. Nog drie officieren werden gedood tijdens de zeer zware gevechten die Israel levert in Khan Younis.  De Israelische verliescijfers, die maandag al door drie nieuwe doden waren opgelopen tot 198, zijn nu in één klap op 222 gekomen.  Israel zal een commissie de omstandigheden die tot de verliezen hebben geleid laten onderzoeken.

De verliezen vielen terwijl Israel heftige strijd leverde in het westelijke deel van Khan Younis. Onder meer het Nasser-ziekenhuis vreesde een inval, maandag, toen er zwaar in de omgeving werd geschoten. Hetzelfde gebeurde beurde bij het Amal-ziekenhuis, waar tal van gebouwen en huizen in de omgeving werden gebombardeerd. Tenminste 65 mensen - van de 190 die werden gedood in de voorgaande 24 uur - kwamen daarbij om. Een aantal van hen werd op de binnenplaats van het ziekenhuis provisorisch begraven omdat het te gevaarlijk was ze naar de begraafplaats te brengen. Maandag werd ook en inval gedaan in het al-Khair-ziekenhuis, waarbij leden van de staf werden gearresteerd. Dinsdag werd het hoofdkwartier van de Rode Halve Maan beschoten door artillerie, waarbij zware schade werd aangericht. Het was de tweede keer dat het gebouw werd aangevallen. Volgens Israel gaan de aanvallen in West-Khan Younis nog verscheidene dagen duren. Artsen vrezen een herhaling van de situaties in Noord-Gaza en de ziekenhuizen daar. Het aantal doden in Gaza is nu 25.295.


De Israelische premier Benjamin Netanyahu heeft gereageerd op de opmerkingen van president Biden dat hij misschien akkoord zou kunnen gaan met de vorming van bepaalde vormen van een Palestijnse staat. Hij verklaarde dat hij in geen enkel geval ooit akkoord zou gaan met constructies waarbij Israel niet de volledige controle zou houden over het gehele gebied. Dit nieuws van deze afwijzing werd  werd dinsdag overstemd door berichten dat Israel een bestand wil voorstellen aan Hamas. Het gaat volgens Al-Jazeera om een bestand van twee maanden, waarin in fasen gijzelaars worden uitgewisseld. Het zou niet betekenen dat de strijd wordt beëindigd, die zou uiteindelijk worden voortgezet maar op een lager niveau. Israel heeft officieel niets bevestigd, maar Netanyahu zei gisteren in een gesprek met familieleden van gijzelaars wel dat er een nieuw voorstel in de maak is.  Hamas heeft steeds gezegd dat het alleen akkoord gaat als de Israelische agressie wordt gestopt. 

De militairen van Amerika en Groot Brittannië hebben met ondersteuning van Australiër. Canada, Bahrein en Nederland opnieuw aanvallen uitgevoerd in Jemen om de Houthi's te dwingen hun beschietingen van schepen in de Rode Zee achterwege te laten. Onder meer werden ondergrondse opslagplaatsen getroffen in een luchtmachtbasis bij Sanaa, en plaatsen in Taiz, Al-Beita, en Hajjaz. De Houthi's hebben intussen meer dan 30 aanvallen uitgevoerd.

                  

De directeur van Israels Autoriteit voor Antiquiteiten, Eli Askozido,  maakte op zijn Instagram-account bekend dat zijn adjunct naar Gaza is geweest om een grote hoeveelheid antiek in een opslagplaats te inventariseren. Zijn bijdrage aan Instagram droeg het opschrift: ''Een kleine vitrine is geplaatst in de Knesset''. De posting op Instagram is intussen verwijderd en Askozido haastte zich om te verklaren dat het meeste van de ''vondst'' zich nog in Gaza bevindt. Desalniettemin is duidelijk dat Israel zich aan diesstal schuldig heeft gemaakt. Er zou al een aangifte zijn gedaan bij het Internationale Strafhof. 

OCHA, het bureau voor Humanitaire Zaken van de VN, heeft bekendgemaakt dat kolonisten sinds 7 oktober 444 wandaden hebben bedreven op de Westoever. Daarbij gaat het om daden die slachtoffers maakten (45 keer), of schade veroorzaakten aan Palestijns bezit (344 incidenten), of zowel slachtoffers en schade (55 incidenten). Er waren gemiddeld 4 incidenten oer dag. In een derde van de gevallen werden vuurwapens gebruik en in de helft van de gevallen werden de kolonisten begeleid door militairen. In het jaar 2023 waren er 1.229 incidenten waarin schade werd aangericht of waarbij slachtoffers vielen, Het was het hoogste aantal ooit geregistreerd. Om een indruk te geven: gisteren staken kolonisten een showroom van auto's in brand in de plaats Beitin bij Ramallah. Alle auto's verbrandden. In Masafer Yatta werden de banden van verschillende auto's van docenten lekgestoken en in Jiftlik bij Jericho stalen kolonisten 800 schapen die de bewoners na betaling van 150.000 shekel  (36.625 euro) konden terugkrijgen. Overigens was er ook weer een dode Palestijn, Yamen Mohammed Husseti (17 jaar) die in de plaats Arraba ten zuiden van Jenin werd doodgeschoten. Maar dat was het werk van het bezettingsleger. 

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...