dinsdag 16 januari 2024

Gaza: Honger en hepatitis eisen tol


Hongersnood  en ziekte grijpen om zich heen in Gaza.  Volgens OCHA, het bureau van de Verenigde Naties dat zich bezighoudt met humanitaire zaken, verkeren 378.000 van de 2,3 miljoen mensen in ''fase 5'', dat is een catastrofale fase van honger. Ze hebben door uithongering een een catastrofaal gebrek aan voedsel en kunnen nog onvoldoende daarop reageren. Volgens OCHA hebben bovendien 939.000 mensen te maken met ernstige bedreiging die kenmerkend zijn voor fase 4. En volgens OCHA en andere NGO's die zich met voeding en bevoorrading bezig houden kan in de komende twee maanden slechts een kwart van de benodigdheden voor kinderen en aanstaande moeders de Strip binnenkomen. Francesca Albanese, de speciale rapporteur van de VN voor de bezette gebieden, schreef op X (vroeger Twitter): ''Ik had nooit gedacht dat we in de 21ste eeuw getuige zouden zijn  van uithongering van deze proporties. Maar het gebeurt in Gaza na 100 dagen bombarderen waar onvoldoende voedsel, bandstof en water wordt binnengelaten. Kinderen gaan het eerst dood, volwassenen volgen. Voor onze ogen.''  Ze deed vervolgens ook een beroep op Israeli's om daartegen in verzet te komen. Ze zei zich volledig in hun pijn te kunnen inleven evenals hun gevoelens voor de gijzelaar ''maar alsjeblieft besteed aandacht aan de vernielingen in Gaza en hoe vooral de kinderen en de helft van de bevolking gevangen zitten in deze gruwelen. Dit maakt niemand veiliger.''

De Wereld Gezondheidsorganisatie WHO maakte intussen melding van een uitbreiding van de ziekte hepatitis A (geelzucht) in Midden- en Zuid-Gaza. Dat is vooral te wijten aan besmetting van drinkwater met fecaliën. Volgens  de VN is er sprake van overstromingen in veel delen van Gaza door de uitgebreide verwoestingen en de opeenhoping van afvalwater. Op verschillende plaatsen en regenwater vermengd geraakt met afvalwater van de overstroomde riolering. Er zijn ook al sterfgevallen gemeld.

Israel heeft intussen een deel van zijn troepen teruggetrokken uit Noord-Gaza. Het werd met gejuich begroet door de manschappen. Israel verloor ook weer twee mensen,  waaronder een generaal-majoor die op 29 december gewond was geraakt toen een RPG (raket afgeschoten vanaf de schouder) op hem was afgevuurd. Het totaal aantal doden aan Israelische kant is nu 190. Bovendien werd ook duidelijk dat twee gijzelaars zijn omgekomen tijdens Israelische bombardementen. Dat blijkt uit een video die werd vrijgegeven door Hamas een dag nadat ze hadden aangekondigd met nieuws over deze gijzelaars. Yossi Sharabi en Italy Svirsky, te zullen komen. Israel zegt dat er niet op plaatsen is geschoten waar de gijzelaars waren, maar een vrouwelijke gijzelaar die met hen was vastgehouden en eerder tijdens een staakt-het-vuren werd uitgewisseld, sprak dat tegen. Israel maakte ook melding van het feit dat het ministerie van Buitenlandse Zaken via het ministerie van Gezondheid de Israelische artsen heeft verboden te spreken met de Commissie van Onderzoek van de Raad voor Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties. Volgens Lior Hayat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de drie leden van de Commissie, Navay Pillay (Zuid-Afrika), Milover Kotbary (India) en Chris Sidoti (Australië) alledrie antisemieten. Gevraagd of hij zoiets al eerder had gehoord, antwoordde Chris Sidoti dat het was als rijst op een bruiloft, waar ze kwamen spatte het om hen heen.

Mohammed Abu Sabaa en Ahed Mohammed (Wafa)
Op de Westoever vielen opnieuw vier doden. Gisteren nog twee tijdens een confrontatie in Doura bij Hebron.  De 23-jarige (vrouwelijke) Ahed  Mahmoud Mohammed werd geraakt in haar hoofd en de 22-jarige Mohammed Hassan Abu Sabaa werd geraakt in zijn hart. Later werd Mohammed Sayil uit Beit Jala doodgeschoten toen hij op weg naar huis een intussen geplaatst afsluitingshek bij de ingang van het dorp een ietsje openduwde. En nog weer later werd Fares Khalifa uit het Nour Shams-kamp ten oosten van Tulkarem werd doodgeschoten bij een checkpoint.  

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...