donderdag 11 januari 2024

De dag van de Zuid-Afrikaanse presentatie voor het Internationale Hof van Justitie

Het International Hof van Justitie. (Foto Wafa)
Donderdag 11 januari 2024 was de dag waarop Zuid-Afrika een werkelijk indrukwekkende presentatie gaf bij het Hof van Justitie in Den Haag. Een samenhangende verzameling feitelijke verhalen waaruit zonneklaar, naar mijn mening, naar voren kwam dat Israel bezig is genocide te plegen in Gaza. Een opening door Ronald Lamola, de Zuid-Afrikaanse minister van Justitie, gevolgd door een uiteenzetting van advocate Adila  Hassim over de wijze waarop Israel alles verwoestend te werk gaat, mensen doodt en gebouwen vernielt en opblaast. En hoe het vervolgens door het gedwongen verhuizen van de Gazanen en het afsluiten van Gaza voor hulp, chaos creëert en afwacht tot epidemieën en honger de bevolking zullen gaan decimeren . Daarna advocaat Tambeka Ngcukaitobi die een uitputtende resumée gaf van de diverse uitlatingen van Netanyahu en diens ministers, maar ook van gewone militairen, volksvertegenwoordigers, journalisten en  opiniemakers, waaruit de opzet blijkt om genocide te willen plegen. Dat is namelijk een vereiste van de Conventie over het begaan van genocide dat de ''intent'', de bedoeling om het te plegen, wordt aangetoond. 

Vervolgens de ook in Nederland bekende John Duggard, die een opsomming gaf van hoe Zuid-Afrika vanaf het begin vruchteloos had geprobeerd Israel op andere gedachten te brengen. Verder Max du Plessis, en Blinne Ni Ghrailagh over de jurisprudentie van vorige genocide-zaken en de onontkoombaarheid om een tijdelijke maatregel uit te vaardigen omdat dat dit de hele wereld aangaat. En tenslotte Vaughan Lowe die betoogde dat Israel geen beroep kan doen op zelfverdediging omdat Gaza geen staat is en volgens het volkenrecht gewoon door Israel is bezet, en Vasimuzi Madonsela die  de zes punten samenvatte van het Zuid-Afrikaanse verzoek. We zullen morgen zien wat Israel er tegenover stelt. Ze hebben het al antisemitisch en hypocriet genoemd. Er is ruimte voor iets meer.

Volgens Oxfam is het conflict in Gaza het dodelijkste van de afgelopen jaren met een gemiddelde van 250 doden per dag. Vergelijk dat met Syrië (96,5 per dag) Sudan 51,6, Irak 50,8, Ukraine 43,9, Afghanistan 23,8 en Jemen met 15,8 doden per dag. Voor Sally Abi Khalil, de directeur Midden-Oosten van Oxfam,  is het aantal en het soort wreedheden in Gaza shocking. De mensen leven er in een hel, er is geen enkele pek veilig (door Israel aangewezen routes of zogenoemde veilige plaatsen worden alsnog gebombardeerd) en de gehele bevolking loopt het risico van hongersnood. Donderdag was overigens een dag met minder doden. Er werden 10 aanvallen uitgevoerd met als gevolg 112 doden en 194 gewonden.  In totaal en er nu 23.469 doden en 59.604 gewonden. Israel doodde ook twee medewerkers van de ambulance-eenheid in de Libanese plaats Hanin. Er zijn nu 25 burgers omgekomen bij de beschietingen van Libanon. Hezbollah heeft 140 man verloren. 

Op de Westoever werd in Jaba (vlak bij Jenin) een 37-jarige ex-gevangene doodgeschoten nadat eerst zijn huis was omsingeld. Het was Majdi Fashafsha. Ook overleed de 25-jarige Ahmed Fahim al-Khatib uit Beitunia bij Ramallah die op 8 december gewond was geraakt.  Sinds 7 maart zijn er 347 mensen op de Westoever gedood.

2 opmerkingen:

BenvR zei

Hoe cynisch is deze aanklacht van genocide tegen Israel. Een uitdrukking ontstaan na de vreselijke moordpartijen van onschuldige joden in bezet Europa tijdens de tweede wereldoorlog.

Abu Pessoptimist zei

BenvR,'
U denkt dat alleen een moordpartij tegen Joden het predicaat genocide verdient? En dat het cynisch is dat Israel nu zelf van genocide is beschuldigd? Ik vermoed dat u ongelijk hebt, maar mogelijk wordt dat niet meteen duidelijk. We wachten af, maar mogelijk is de genocide conventie dermate restrictief dat het vrijwel onmogelijk is er een beslissing mee te nemen. We wachten het af.

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...