zondag 14 januari 2024

Opnieuw vijf doden op de Westoever en grote ongerustheid over het lot van de gevangenen

Ahmed en Jalal Jabareen (Wafa)
Updated. De Israelische bezettingsmacht heeft zondag weer vijf slachtoffers gemaakt op de Westoever.  Het eerste slachtoffer in kwestie was een jongen van 14 die werd doodgeschoten in het Ein Sultan-kamp bij Jericho. Hij heette Louay al-Sufi. De volgende twee jongens werden doodgeschoten bij de bestorming van Sa'ir (ten noordwesten van Hebron). Hun namen waren Ahmed Mousa Jabareen en Jalal 'Issa Jabareen. Nog weer later werd het ministerie van Gezondheid geïnformeerd dat twee jongens waren doodgeschoten bij de noordelijke ingang van El-Bireh (naast Ramallah). Het waren Suleiman Mohammed Cana'an (17 jaar) en iets later Khaled Amr Hmaidat (16). De dood van deze vijf jongeren bracht het aantal doden op de Westoever sinds 7 oktober naar 356. Maar er was meer. Zo ging het leger het dorp Majaz (een van de dorpen in Masafer Yatta ten zuiden van Hebron) binnen om er zeven schaapherders te arresteren. 
Louay al-Sufi (Wafa)
 En in het dorp Samet (ten westen van Hebron) belandde een jongere in het ziekenhuis na te zijn aangeschoten tijdens een confrontatie. 

In één adem kunnen we de voorbeelden van de toegenomen repressie sinds 7 oktober in Israel noemen. De Manchester Guardian berichtte zaterdag over Meir Baruchin uit Petach Tikva die op staande voet werd ontslagen uit zijn functie van leraar aan een middelbare school nadat hij op Facebook zijn ongenoegen had geuit over het grote aantal burgerslachtoffers in Gaza. Vervolgens werd hij opgepakt door een aantal politiemensen die zijn huis overhoop haalden en hem meenamen en in eenzame opsluiting plaatsten wegens ordeverstoring. De Arabische krant Arab48 had toevallig vandaag een soortgelijk bericht uit Arraba al-Batouf (in Galilea) waar de politie in burger vrijdagavond Basil Abahra arresteerde wegens deelname aan een demonstratie tegen de  ''oorlog'' in Gaza. Zondag werd hij voorgeleid en werd zijn arrest tot maandag verlengd.

Er werden in de afgelopen nacht weer 40 Palestijnen opgepakt. De Vereniging van Palestijnse Gevangenen (PPS) maakte van de gelegenheid dat de veldtocht in Gaza vandaag 100 dagen oud is gebruik om bekend te maken dat er sinds 7 oktober meer dan 5.875 Palestijnen van de Westoever zijn gearresteerd, al moet er bij worden verteld dat daarin begrepen een aantal zit dat intussen ook weer is vrijgelaten. Maar uit de verhalen van de vrijgelatenen en van familieleden wordt steeds duidelijker dat er sprake is van martelingen, waaronder afranselingen, dreigen met executies of met verkrachting, het inzetten van  politiehonden, of het gebruiken van mensen als menselijke schilden of valse executies. Verder worden huizen doorzocht en eigendommen zoals auto's, geld, goud en juwelen en elektronische apparaten meegenomen. De gevangenen worden onderworpen aan talloze vernederingen, waaronder manieren om hen te fotograferen op manieren die duidelijk onfatsoenlijk zijn. 

Ook de situatie  in de Israelische gevangenissen verslechtert voortdurend. Er worden veel vormen van isolatie gehanteerd, het afpakken va bezittingen, en talloze vormen van marteling zoals het niet toelaten van bezoek, het verminderen van drinken en voedsel. en het gewapende overvallen van groepen gevangenen waarbij vaak gewonden vallen. Ook zijn intussen zeven gevangenen overleden. Verder is een punt van grote zorg het lot van de vele gevangenen uit Gaza. Israel weigert te vertellen hoeveel het er zijn en waar ze zitten en wat er met hen gebeurt. Intussen komen incidenteel verhalen naar buiten van intense wreedheden en de mate waarop op misdadige wijze tegen hen wordt opgetreden waarbij ook doden vallen. In het algemeen gaan iemands haren er recht van overeind staan.  

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...