zaterdag 6 januari 2024

Westoever kreeg sinds 7 oktober negen nieuwe buitenposten en 18 bypass-wegen

Nieuwe buitenpost Asael-Noord (foto's en kaartje Vrede Nu)
Terwijl het Israelische kabinet onzinnige discussies voert over hoe het verder moet gaan met  Gaza - gaan we proberen ze allemaal vrijwillig te laten vertrekken naar bijvoorbeeld Congo,  of Argentinië, of willen we dat er straks een regering van a-politieke Gazanen wordt opgezet terwijl we de veiligheid gedeeltelijk uitbesteden aan een militaire macht uit landen  die bijvoorbeeld een ''Abraham-akkoord''  met Israel hebben gesloten, wordt er op de Westoever stevig gewerkt aan hoe de bezetting verder gaat verlopen. Daarbij gaat het niet alleen over de vrijwel dagelijkse invallen - met steun van bulldozers en soms met ondersteuning uit de lucht bijvoorbeeld van drones, of de gebruikelijke intimidaties en dagelijkse golven arrestaties - nee, er wordt ook constructief opgetreden. De bezetting wordt uitgebouwd. Zo zijn er sinds 7 oktober dankzij een innige samenwerking van kolonisten en het leger nog eens niet minder  dan negen nieuwe buitenposten opgericht en niet minder dan 18 nieuwe, zogenoemde bypass-roads aangelegd - wegen die het mogelijk maken de nederzetting binnen te gaan of te verlaten zonder dezelfde wegen als de Palestijnen als de Palestijnen te hoeven gebruiken. Het spreekt overigens vanzelf dat die nieuwe bypass-wegen dwars door aan Palestijnen toebehorend gebied lopen, zodat op die manier ook heel wat land weer van eigenaar verwisselt. Dat staat overigens nog los van de bekende manier om hier en daar wat stukken land te omheinen met een hek. Of om door systematisch de eigenaars van hun land te jagen, dan wel je kuddes schapen reelmatig op hun land te laten grazen, trucs die wat langzamer werken maar uiteindelijk net zo effectief zijn,  

 Het gaat volgens de NGO Vrede Nu om de volgende uitposten: 1) een buitenpost ten noorden van de al eerder gestichte outpost Asael in Zuid-Hebron. Beide zijn voortgekomen uit de nederzetting Abigail. 2) Een buitenpost ten westen van Amichai in het Shilo-blok, ten oosten van Turmus Aya. 3) Een outpost op het land van Karyut die bij Shilo hoort eb Givat Haktora heet. Twee jaar probeerden de kolonisten deze buitenpost op te richten en hij werd iedere keer weer afgebroken door de militairen. Maar sinds de veldtocht in Gaza begon is het dan eindelijk gelukt. Het helpt misschien ook wel dat Smotrich intussen de verantwoordelijke minister is. 4) Is een heropgerichte buitenpost Sde  Yonatan op privé grond van de plaats Dir Dibwan. 5) De Or Meir buitenpost ten zuiden van de nederzetting Ofra op privé grond van Palestijnen. 6) Een buitenpost vlak naast Tuba in de regio Zuid-Hebron. 7) De Yagisch Zion buitenpost op Palestijnse privé-grond bij de nederzetting Psagot. Ook deze nederzetting werd in het verleden meermalen ontruimd. 8) De buitenpost Amona werd herbouwd hoewel hij nog tijdens de Gaza-veldtocht was gesloopt, en 9) een buitenpost ten westen van de plaats Battir, hoewel het gebied door Unesco is aangewezen tot een Wereld Erfgoed terrein.  Deze negen buitenposten zijn gevestigd, maar dat betekent niet dat er niet nog meer op de lijst van nog te vestigen buitenposten voorkomen. In een zaak die aanhangig is gemaakt door Vrede Nu bij het hooggerechtshof worden nog tenminste drie andere mogelijke buitenposten genoemd. 

De 18 nieuwe bypass-wegen staan ook op dit kaartje. Ik zal ze niet noemen, alleen ook een foto laten zien om aan te geven wat ze aanrichten in het landschap. Afgezien van de nieuwe wegen  laat Vrede Nu ons ook weten dat de nieuwe bypass-weg langs Nuwara, die ten koste van 350 miljoen Shekel (86,9 miljoen euro) was aangelegd en op 11 november 2023 werd geopend, nauwelijks wordt gebruikt. De kolonisten vinden het leuker om door de Huwara te blijven rijden en het langgerekte grote dorp tr provoceren, waar nog in februari 2023 een pogrom plaatsvond waarbij tientallen huizen en honderden auto's werden verwoest of beschadigd. 
Nieuwe weg naar buitenpost bij Itamar (ten zuiden van Nablus

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...