dinsdag 2 januari 2024

Negenentwintig Israeli's gedood door eigen vuur of onhandigheden

Israeli's in actie (Foto Israelische legervoorlichtingsdienst)
Dag 88 van de Israelische killing-operation in Gaza begon met de mededeling dat er tenminste 200 oden waren gevallen in de laatste 24 uur. Het bleken er uiteindelijk nog een paar meer te zijn, want intussen was het huis van de familie Matar in Deir al-Balah gebombardeerd, evenals de achtste verdieping van het hoofdkwartier van de Rode Halve Maan in Khan Younis,  Er waren slachtoffers van ontheemden die er verbleven, onder wie een jong meisje. Er is,  zo moet ik concluderen, ongeveer niets deprimerender dan berichten over de victorieuze  opmars van het meest morele leger ter wereld in de trieste omgeving van weerloze, grotendeels ontheemde mensen waarop zulke dodelijke projectielen worden losgelaten als duizend ponders (uit vliegtuigen), 155 millimeter granaten (uit zelf rijdende kanonnen), of verschillende soorten raketten (uit drones, helikopters of gevechtsvliegtuigen), waarbij we de acties van schepen op zee niet moeten vergeten,

Ik had een soort eindejaars-pauze in de berichtgeving ingelast, en kom tot de conclusie dat ik eigenlijk weinig of niet echt veel heb gemist. Behalve één ding: dat Zuid-Afrika een zaak tegen Israel aanhangig heeft gemaakt bij het Internationale Hof van Justitie in Den Haag omdat het genocide pleegt. Het laatste nieuws is dat de eerste hearing volgende week al zal plaatsvinden in verband met het dringende karakter van de zaak. Iets heel anders is dat er nu 172 Israelische doden zijn gemeld. Het bijzondere daarvan is dat van die 172 er 29 door eigen vuur of acties zijn omgekomen. Zo werden 19 man door hun eigen kameraden doodgeschoten, terwijl er negen omkwamen door rondvliegende kogels of explosieven en twee werden overreden door legervoertuigen. Dat was 28 % van het totaal. Volgens mij een beschamend hoog percentage. Het moet hoe dan ook geen pretje zijn om als reservist op te komen in Israel. 

Ook het dodental van de Gazanen is intussen flink hoger, maar dat was verwacht. Het staat nu boven de 22.000. Er zijn tenminste 57.000 gewonden en natuurlijk nog steeds een behoorlijk aantal mensen die niet zijn geteld onder het puin. Ik kan nog wel even doorgaan: 1.9 miljoen mensen zijn ontheemd, 70% van alle huizen en gebouwen is beschadigd of verwoest, hetzelfde geldt voor 1.592 bedrijven of industrieën, 352 school- en universiteitsgebouwen, 191 moskeeën en vier kerken, er zijn 236 werkers in de gezondheidszorg (inclusief artsen) gedood, evenals 210 onderwijzers, leraren of  staf van de universiteit,  en 104 journalisten. Er kunnen 625.000 studenten en leraren niet meer naar school of de universiteit en voor 4.000 is dat net meer erg omdat ze toch al gedood zijn, terwijl er zo'n 7.000 zijn gewond.

Smotrich (Wikipedia)
Wat intussen zeker een interessante ontwikkeling is, is de toenemende duidelijkheid dat Israel de Palestijnen weg wil hebben uit Gaza. Je zou zeggen dat zoiets als vrij zichtbaar was door de onafzienbare rij vernielingen (waar ook alle interessante oudheden van Gaza toe behoren, zoals de Omari-moskee of het 'kasteel' uit de tijd van de Mamelukken die ook allemaal zijn vernietigd) maar nu zeggen ze het ook. Netanyahu liet blijken dat Israel voorlopig in Gaza wil blijven en dat hij emigratie van Palestijnen zal aanmoedigen. Er was zelfs een verhaal dat de Britse vroegere premier Tony Blair was aangezocht om contacten te leggen met regimes die - al of niet tegen betaling  - wel wat Palestijnen zouden kunnen gebruiken. Het werd overigens door Blair ontkend. Maar vervolgens liet minister van Financiën en Bezet Gebied, Bezalel Smotrich, weten dat het de vijandelijkheden de mogelijkheid openden voor het hervestigen van nederzettingen in Gaza, maar dat de bevolking wel belangrijk moest worden uitgedund. Geen twee miljoen, maar bijvoorbeeld 200.000. Dan kon Israel ze wel onder de duim houden. Minister Itamar Bne Gvir zei soortgelijke dingen en zij waren niet de enigen. De verdrijving van de Palestijnen is niet iets wat nu opkomt. Het zit heel diep in de zionistische maatschappij verankerd en het begon al ergens in de jaren twintig van de vorige eeuw. Misschien dat ik daar binnenkort op terugkom.

In Turkije werden intussen 33 arrestaties verricht onder wat Israelische spionnen heten te zijn. De krant Sabah verhelderde het nieuws door te vertellen dat de Israelische Mossad  doormiddel van advertenties mensen had geworven om Palestijnen in de gaten te gaan houden. Er wordt verondersteld dat de Mossad erop uit is op kopstukken van Hamas in het buiteland te gaan jagen. Het werd begeleid door  krachtige Turkse waarschuwingen dat dit door Turkije allesbehalve een goed idee wordt gevonden. In de Rode Zee doodde een Amerikaans marineschip tien Houthi-militanten die met bootjes op weg waren naar een schip. En in Libanon doodde Israel weer drie  leden van Hezbollah. In de Westoever werden vier mensen in de plaats Azzun doodgeschoten en één in Qalqilya, Bovendien overleed een 23-jarige gevangene in de Israelische Megiddo gevangenis. Volgens de Vereniging van Gevangenen was Abdul Rahman al-Bahsh gezond toen hij in mei werd opgepakt en is hij vermoord. De Vereniging wil een onderzoek. Hij is al de zevende gevangene die in korte tijd is overleden. Van één van hen is bekend dat hij door 19 man was afgerost. Het dodental sinds 7 oktober op de Westoever is nu 332.

De vier uit Azzun. (Foto Wafa)

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...