vrijdag 19 juni 2009

Land van Wilders en Lieberman (2)


Als we het niet al dachten dan weten we het nu zeker: er bestaan overeenkomsten tussen de racistische Israëlische partij Yisrael Beiteinu (Israël ons Huis) van Avigdor Lieberman en de Partij van de Vrijheid PVV van Geert Wilders. En hoe we dat weten? Wel, Geert heeft het zelf gezegd.
In een interview met Haaretz van gisteren zegt Wilders dat de manier waarop de populariteit van zijn partij toenam deed denken aan de manier waarop Liebermans partij de derde in grootte werd in Israël. 'Onze partijen zijn misschien niet identiek, maar er zijn zeker meer overeenkomsten dan verschillen en daar ben ik trots op,' aldus Wilders. 'Ik heb Lieberman ontmoet en ik heb hem opgebeld om hem te feliciteren na de Israëlische verkiezingen.'
Wilders zei niet wat de overeenkomsten tussen de partijen zijn, maar dat ligt voor de hand. Lieberman wil de Palestijnse inwoners van Israël (20% van de bevolking) wegjagen. Wilders zou graag hetzelfde doen met de allochtonen in Nederland - en zo moeten we begrijpen uit zijn jongste opmerkingen in Denemarken over het massaal wegsturen van 'tientallen miljoenen criminelen' - in heel Europa.
Wilders, die een grote fan van Israël is, er ooit in een kibboets werkte en het regelmatig bezoekt, zei meer dingen in dat interview die zijn politieke griezeligheid nog eens te meer onderstrepen. Zo onthulde hij dat in de nieuwe film waaraan hij sinds april werkt (Fitna II, zogezegd) Israël een belangrijke plaats is toebedeeld. Hij beeldt het er af als niets minder dan de eerste verdedigingslinie van het Westen. De film, vertrouwde hij Haaretz toe, focust vooral op de 'íslamisering van het Westen'. En 'de krachten van de islamisering richten zich speciaal op Israël in een gevecht dat gericht is tegen alle vrije samenlevingen'.

Meer opmerkingen van het orakel met het gebleekte haar waren dat Israël nu onder Netanyahu veiliger is dan daarvoor, omdat N. niet zonder meer de twee-staten-oplossing aanvaardt. Hij was echter nu 'bezorgder over Israëls situatie als gevolg van de positiekeuzes van de Amerikaanse president Barack Obama'. Hij zei 'geschokt' te zijn door Obama's toespraak in Cairo. 'Tot nu toe kon Israël rekenen op steun van de VS zelfs als de Europeanen in gebreke bleven om die te verlenen. Nu zal Israël een moeilijkere tijd tegemoet gaan'.
Verdere uitspraken van onze eigen Lieberman van de lage landen: Obama's diplomatieke ouvertures naar Iran zijn 'onverdraaglijk'. En: 'mijn persoonlijke opvatting is dat er een twee-staten-oplossing voor de Palestijnen bestaat. één van die twee staten heet Jordanië.

Het volledige interview met Wilders staat hier en is ook te vinden op de site van Wilders zelf. Mijn eerdere stuk over Lieberman en Wilders staat hier. In Haaretz waren veel reacties van lezers negatief: een enkeling verklaarde dat dit soort types eerst afrekent met andere andersdenkenden om zich vervolgens tegen de Joden te keren.
(De Wilders-cartoon is natuurlijk van de Deen Kurt Westergaard, een wraaknememing voor het feit dat Wilders zijn cartoon misbruikte in de Fitna-film).

Geen opmerkingen:

''Onthulling'' in Haaretz toont de peilloze hypocrisie over Israels slachtpartijen

  Het vroegere Tantura. (foto uit Walid Khalidi ''All that remains'')  Ik vind het moeilijk om om te gaan met de jongste ...