maandag 29 juni 2009

Rafsanjani lijkt draai te maken

De straatprotesten in Teheran zijn bezig uit te doven als gevolg van de effectieve manier waarop de pasdaran en basij zijn georganiseerd en in staat zijn om de betogers tegen te houden of snel in kleine groepjes uiteen te drijven. Toch meldde onder meer AP dat er zondag nog wel een botsing was van zo'n 3000 man betogers en ordetroepen in Noord-Teheran. De betogers waren naar de Ghoba-moskee gekomen waar een herdenking van Neda Soltani werd gehouden. In de optocht daarna liep Mehdi Karroubi mee.Rooz Online, een officieuze Iraanse bron, meldde dat Mir Hossein Mousavi en zijn vrouw Zahra Rahnavard ook hadden willen komen, maar de optocht niet bereikten. Mousavi zou de menigte hebben toegesproken via een telefoon die bij een megafoon werd gehouden. De optocht werd hardhandig uiteengejaagd met traangas en door ordebewaarders met wapenstokken. Er waren een paar gewonden met botbreuken.

Khamenei, de hoogste leider, heeft de Raad van Hoeders van de Revolutie dit weekeinde nog vijf dagen extra gegeven om de resultaten van de verkiezingen te onderzoeken. De Raad heeft aangekondigd dat - at random - 10% van de stemmen zullen worden herteld. Moussavi heeft dat van de hand gewezen en herhaald dat hij volledig nieuwe verkiezingen wil. Rafsanjani daarentegen maakte een opvallende draai, die mogelijk slecht nieuws is voor Mousavi, wiens kant hij tot nu toe had gekozen. Tijdens een herdenking van een bomaanslag (uitgevoerd door de Mujahddin e Khalq) in 1981 waarbij destijds ayatollah Beheshti en enkele tientallen andere stichters van de islamitische republiek werden gedood, prees Rafsanjani de maatregel van Khamenei om de controletermijn te verlengen.
'Naar mijn mening was de recente opdracht van de leiding een van de zeer waardevolle beslissingen die hij heeft genomen. Dat is dat hij de termijn voor de Raad van Hoeders om de klachten te onderzoeken, die wettelijk was verlopen, heeft verlengd. En dat er een groep is benoemd om de Raad van Hoeders hierbij te helpen.'
Rafsanjani zei ook over de onlusten dat ze 'het resultaat waren van gecompliceerde machinaties uit obscure bronnen met de bedoeling een scheiding en verschillen te creëren tussen het volk en het systeem. En met de bedoeling om het volk het islamitische systeem te laten wantrouwen'.
(bron Iraanse tv kanaal 1, overgenomen van Juan Cole)

Geen opmerkingen:

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...