zaterdag 6 juni 2009

Libanon kiest: Hezbollah of Hariri

Interessante verkiezingen morgen in Libanon. Twee blokken die - na het treffen van 2008 - wat ongemakkelijk samen in de regering van nationale eenheid zitten, staan morgen tegenover elkaar. Aan de ene kant de wat onwaarschijnlijke coalitie van de shi'itische Hezbollah en Amal plus de christengeneraal Michel Aoun. Zij staan voor anti-westers, anti-Israëlisch, pro-Syrisch.
Aan de andere kant het meer pro-Amerikaans, meer pro-Saoedisch en pro-Westerse blok: de sunni's van Saad Hariri's Mustaqbal (Toekomst)partij, de Druzen van Walid Jumblatt en wat losse christelijke coalities. Niemand weet de uitslag te voorspellen. Amal en Hezbollah zijn waarschijnlijk goed voor zo'n 35 zetels (van de 128). Hariri - met een solide aanhang in de kuststeden en het noorden - waarschijnlijk eveneens. De Druzen zullen wellicht 12 zetels scoren, maar Aoun en de christenen van de andere, pro-Westerse kant zijn de wat minder voorspelbare factoren. Wordt het een parlement gedomineerd door Hezbollah? En wat betekent dat dan in de praktijk voor Libanon en zijn buren? Zal Hariri, in een land waar de premier nog steeds traditiegetrouw een sunni moet zijn, in dat geval meedoen en erin berusten een regering te leiden waarin hij zelf een minderheidspositie inneemt? Interessante vragen. Eén ding lijkt zeker: met de traditionele maronitische hegemonie van de Gemayels, de Chamouns en de Franji's is het definitief gedaan, mede dankzij de verbazende ommezwaai van de oude vechtjas Aoun.
En dit is niet de enige interessante stembusuitslag van de komende dagen. Een paar dagen later is het de beurt aan Iran: Ahmadinejad of Mousavi.

Geen opmerkingen:

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...