maandag 22 juni 2009

Meer bewijs voor Iraanse verkiezingsfraude

Het Britse onderzoeksinstituut Chatham House heeft de Iraanse verkiezingsuitslagen doorgerekend en komt met sterke, wetenschappelijk onderbouwde aanwijzingen dat de uitslag op grote schaal is vervalst.
Enkele van de meest saillante feiten: in twee provincies - Mazandaran en Yazd - was de opkomst groter dan 100%. In vier provincies lag de opkomst rond de 90%.
In sommige provincies was de opkomst 75% hoger dan bij de presidentsverkiezingen van 2005. De variatie in opkomst tussen de provincies zoals in 2005 was grotendeels verdwenen. En belangrijker: er was geen rechtstreeks correlatie tussen de deelname aan de verkiezingen en de 'swing' naar Ahmedinejad. Dat ontkracht het argument dat Ahmadinejad zou hebben gewonnen doordat de 'silent majority' die in 2005 niet stemde, nu en masse was uitgelopen om op hem te stemmen.
Ahmadinejad kreeg 13 miljoen stemmen meer dan bij de presidentsverkiezingen van 2005. Dat veronderstelt dat hij de 11,5 miljoen stemmen die hij toen kreeg behield, en bovendien stemmen trok van de 10,5 kiezers die thuisbleven in 2005, de 6,5 miljoen die toen op Rafsanjani stemden en de 10,5 miljoen die in 2005 of reformisten stemden.
Uit de statistieken blijkt dat Ahmadinejad, om dat te bereiken in 10 van de 30 provincies alle stemmen van de nieuwe kiezers zou moeten hebben getrokken, alle stemmen van de vroegere Rafsanjani-stemmers en bovendien 44% van de mensen die in 2005 op reformisten stemden. Dat is een zeer onwaarschijnlijk resultaat, omdat rechts - anders dan wel wordt gedacht - op het Iraanse platteland helmaal niet populair is. Maar het wordt nog onwaarschijnlijker als in aanmerking wordt genomen dat in een aantal van die tien provincies Mehdi Karrubi, een reformistische rivaal van Mir Hossein Mousavi, in 2005 hoge ogen gooide. Zijn kiezers uit 2005 zouden dan niet alleen niet tactisch op Mousavi hebben gestemd, maar in plaats daarvan op de kandidaat van hard-rechts, Ahmadinejad.
Het volledige Chatham House-rapport staat hier
Een jonge vrouw ligt op straat, neergeschoten door de Basij, even later overlijdt ze. Haar naam is Neda Agha-Soltan (26). Ze is een symbool geworden van het verzet en heeft inmiddels haar eigen Wikipedia pagina. Haar dood is op video te zien op Youtube.
Overigens heeft nu ook de Raad van Wachters van de Revolutie nu toegegeven dat er in 50 steden in Iran meer stemmen zijn geteld dan er zijn uitgebracht. Het zou gaan om een aantal van mogelijk een miljoen stemmen.
De nieuwe onthullingen seeplden zich af tegen de achtetrodn van nieuwe obetr het hele land verspreide demonstraties. De berichten over het aantal slachtoffers dat daarbij is gvallen als gevolg van optrden van de basij en wachters van de revolutie loopt uiteen van 13 tot 19. Mousavi heeft opgeroepen tot nieuwe demonstraties. Belangrijk is ook dat binnen de clericale top van Iran tweedracht blijkt te heersen. Groot-aytollah Ali Montazeri, ooit de gedoodverfde opvolger van Khomeiny maar aan de kant gezet toen hij te progressief bleek, riep op tot drie dagen van rouw voor de slachtoffers van het optreden van de autoriteiten. Hij voegde eraan toe dat de islam 'verbiedt om de eisen van het volk te weerstaan'.
De vroegere president Mohammed Khatami bekritiseerde het besluit om de Raad van Wachters te laten beslissen over de verkiezingsuitslag. 'Het dispuut toevertrouwen aan een lichaam dat niet onpartijdig was toen het op stemmen aankwam is niet de oplossing'. Ook Ali Larijani, de parlmentsvoorzitter, liet doorklinken de uitslag niet helemaal te vertrouwen.
Faeza Hashemi, de oudste dochter van Rafsanjani spreekt een demonstratie toe (foto NY Times)
Maar het belangrijkst is waarschijnlijk de houding van oud-president Ali Hashemi Rafsanjani. Bij het vrijdaggebed van afglopen vrijdag, waarbij de gids van de revolutie, Ali Khamenei, verklaarde dat de uitslag onherroepelijk was, schitterde hij door afwezigheid. Dat was opvallend, want als een van de steunpilaren van de revolutie en voorzitter van de raad van Experts, had hij eigenlijk niet mogen ontbreken. Niet minder opvallend was dat zijn dochter Faezeh Hashemi zaterdag prominent deelnam aan een demonstratie ten gunste van Mousavi. Zij zowel als de drie andere kinderen van Rafsanjani werden diezelfde dag gearresteerd en een tijdje vastgehouden, vermoedelijk als waarschuwing aan Rafsanjani om niet zelf al te openlijk partij te kiezen...

Geen opmerkingen: