zaterdag 24 september 2011

Abbas zet aanvraag VN-lidmaatschap door, Netanyahu toont zich onverzoenlijker dan ooit

Mahmoud Abbas overhandigt de aanvraag aan secretaris-generaal Ban Ki Moon van de VN. (FotoUN)

Mahmoud Abbas, de facto president van de Palestijnse Autoriteit op de Westoever, heeft vrijdag in een rede voor de Algemene Vergadering van de VN officieel het lidmaatschap van de Verenigde Naties aangevraagd. Abbas zei dat de aanvraag niet betekende dat de Palestijnen niet met Israel willen onderhandelen. Weliswaar ondermijnt de vestiging van alsmaar meer nederzettingen de gesprekken, maar de PA blijft desondanks bereid met Israel te onderhandelen, met als doel vrede en de vestiging van een Palestijnse staat op 22% van het oorspronkelijke gebied van Palestina, in een historisch compromis. Volgens Abbas is de tijd gekomen dat Palestijnen een normaal leven gaan leiden, niet bang meer hoeven te zijn voor nachtelijke invallen en dat zieken ziekenhuizen kunnen bereiken. Laat ons bruggen bouwen in plaats van checkpoints, aldus Abbas.
Voor de complete tekst van Abbas' speech, klik hier.
Enkele uren naar Abbas sprak premier Netanyahu. Hij zei dat VN-resoluties geen vrede brengen, dat alleen rechtstreekse gesprekken met Israel dat kunnen. Hij herhaalde de al x-maal door hem geuite uitspraak dat Israel vrede wil, net als hijzelf. De oorlogszuchtige manier waarop hij Abbas beantwoorde - en waarop hij de nederzettingenpolitiek vergoelijkte - sprak echter andere taal:
'President Abbas just stood here, and he said that the core of the Israeli-Palestinian conflict is the settlements. Well, that’s odd. Our conflict has been raging for — was raging for nearly half a century before there was a single Israeli settlement in the West Bank. So if what President Abbas is saying was true, then the — I guess that the settlements he’s talking about are Tel Aviv, Haifa, Jaffa, Be’er Sheva. Maybe that’s what he meant the other day when he said that Israel has been occupying Palestinian land for 63 years. He didn’t say from 1967; he said from 1948. I hope somebody will bother to ask him this question because it illustrates a simple truth: The core of the conflict is not the settlements. The settlements are a result of the conflict. (Applause.)
The settlements have to be — it’s an issue that has to be addressed and resolved in the course of negotiations. But the core of the conflict has always been and unfortunately remains the refusal of the Palestinians to recognize a Jewish state in any border.
De nederzettingen als een resultaat van het conflict. Wel,verrassend, zo'n uitspraak, zou ik zeggen. Voor de complete tekst van Netanyahu's verhaal, klik hier.
Overigens is te verwachten dat de beraadslagingen over de aanvraag van het VN-lidmaatschap een paar weken gaan duren. Het kwartet (bestaande uit de VS, de EU, de VN en Rusland) dat een nieuw tijdschema voor onderhandelingen tussen Israel en de PA heeft bedacht, hoopt ongetwijfeld dat de onderhandelingen tussen Israel en de PA intussen zullen worden hervat. Hetzelfde geldt voor diverse lidstaten van de EU, waaronder Nederland. Het is de vraag of dat een realistische wens is. De Palestijnse minister van buitenlandse zaken Riyad al-Malki wees het EU-voorstel zaterdag af, omdat het geen stop op de bouw in de nederzettingen bevat en niet uitgaat van de grenzen van 1967.

De gedode Palestijn, Essam Kamel Odeh. (Ma'an News)

De toespraken van de twee in de AV van de VN speelden zich af tegen een decor van toenemend geweld van kolonisten in de bezette gebieden, deze afgelopen dagen. Vrijdag kwam in het dorpje Qusra de 35-jarige Essam Kamel Odeh bij dit geweld om. Dat gebeurde toen kolonisten van de nederzetting Esh Kodesh, die op land van Qusra is gebouwd, het dorpje binnentrokken, de inwoners bedreigden en brand stichtten in olijfboomgaarden. Er ontstonden schermutselingen en daarop kwam het leger tussenbeide. Het stuurde de kolonisten met zachte hand het dorp uit en opende intussen het vuur op de Palestijnen, met traangas, rubber kogels en scherpe munitie. Essam Odeh, vader van acht kinderen, werd door kogels in de schouders en nek getroffen en overleed. Remi Yusef Faiz Hassan, 35, werd van korte afstand geraakt door vier rubberkogels en een scherpe kogel, toen hij op de soldaten toeliep omdat hij wilde vragen waarom zij de kolonisten niet tegenhielden bij het bestormen van het dorp. Sameeh Hassan, 24, werd door rubberkogels in het kruis geraakt toen hij probeerde naar de de brand in de olijfboomgaard te gaan om die te blussen.

Het was zeker niet de de enige botsing van de afgelopen dagen tussen kolonisten en Palestijnen. Alleen al deze vrijdag vonden verder de volgende incidenten plaats. In het dorpje Madama ten zuiden van Nablus werden 60 olijfbomen verwoest door kolonisten van de nederzetting Yitzhar.
Kolonisten uit het naburige Itamar hielen zich dezelfde dag onledig met het bekogelen van Palestijnse auto's bij het checkpoint Hawara. Het Israelische leger greep kordaat in. Het sloot de weg voor alle Palestijnse verkeer. Een dag eerder waren het kolonisten uit Yitzhar geweest die bij dit checkpoint Palestijnen lastig vielen. Toen werd een 14-jarige jongen, Aref Aref, door een kogel in de rug gewond.
Het dorpje Ja'bud, bij Jenin, werd door kolonisten bestormd en ook daar werden Palestijnse auto's bekogeld. Bij Qalqiliya werden, vlakbij de noordelijke toegang tot de stad, 400 olijfbomen in brand gestoken. In Ramallah verhinderde het leger dat tientallen kolonisten de stad binnentrokken. De kolonisten zetten zich toen aan het bekogelen van Palestijnse auto's op de weg tussen Ramallah en Nablus. Die werd echter - zie boven - iets later geheel gesloten voor Palestijns verkeer. En de lijst is ongetwijfeld verre van volledig.
Update: Een 25-jarige kolonist, inwoner van Kiryat Arba bij Hebron en afkomstig uit de VS, Asher Palmer, is vrijdag met zijn 1,5 jaar oude zoon verongelukt bij Hebron toen zijn auto van de weg af raakte. Aanvankelijk was uitgegaan van een ongeluk, later werd geconcludeerd dat Palmer mogelijk aan zijn hoofd getroffen was door een steen die door de vooruit was gegaan. Volgens de Israelische politie hadden Palestijnen op de plek van het ongeluk auto's met stenen bekogeld.

1 opmerking:

Anoniem zei

walgelijk en nog eens walgelijk, toch blijft men stil, is het niet op het nieuws of in de krant. Hoorde ik vandaag iemand tegen mij zeggen dat de Palestijnen lui zijn en geen mensen maar beesten.
Dat er in de bijbel staat dat het land van Israel is en dat Israel vrede wil.
Tegen deze ontkenning van de feiten is geen argument mogelijk, alleen verbazing.
Jose

In Gaza 21.000 kinderen vermist, Israel doodt de directeur van de ambulance-diensten

Even leek het alsof Amerika de vloed aan bommen had gestopt, maar ze zijn er weer. De NGO Save the Children, die gevestigd is in Engeland, h...